ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πρόβλημα η δυσπιστία για ΕΛΣΤΑΤ από την κυβέρνηση της Ελλάδας

ΔΝΤ: Πρόβλημα η δυσπιστία για ΕΛΣΤΑΤ από την κυβέρνηση της Ελλάδας
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις CNN Greece

Στην αποσαφήνιση πως η εγκυρότητα των ελληνικών στοιχείων αποτελεί προϋπόθεση για την μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς , κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου, για τη υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου και για το θέμα του ελλείμματος, ο Ράις αρχικά διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν σχολιάζει δικαστικές έρευνες, ωστόσο απεκάλυψε πως το ΔΝΤ συμμερίζεται την ανησυχία των Ευρωπαίων για δηλώσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης με τις οποίες αμφισβητούσαν τα στατιστικά στοιχεία.

«Η πρόοδος που έγινε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία μετά το 2010 πρέπει να συνεχιστεί. Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε αυτή την πρόοδο. Η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου για το εάν ο κ. Γεωργίου ήταν στέλεχος του ΔΝΤ όταν ασκούσε χρέη επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ – κάτι για το οποίο διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος στην Ελλάδα- ο Ράις είπε: «Ο κ. Γεωργίου ήταν εργαζόμενος στο ΔΝΤ, δεν είναι σήμερα. Νομίζω πως όταν ανέλαβε (στην ΕΛΣΤΑΤ) ήταν πρώην στέλεχος. Όμως θα επανέλθω», είπε σχετικά.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη για το χρόνο άφιξης του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα επιβεβαίωσε πως τα στελέχη του Ταμείου θα έλθουν στα μέσα Σεπτεμβρίου στη χώρα μας και πως στη βάση των επαφών τους θα συντάξουν την έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε την επισκόπηση του άρθρου 4 το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Θα εξετάσουμε τις προοπτικές και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Μετά το τέλος της συγκεκριμένης αποστολής θα εκδώσουμε δήλωση», είπε και σημείωσε πως θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για την ολοκλήρωση της επισκόπησης.

«Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν στη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε ο Ράις.

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος και το εάν θα υπάρξει συνάντηση Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης κατά την Ετήσια Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον (7-9 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο του λεγόμενου Washington Group, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κάτι τέτοιο.

«Περιμένουμε πως οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε για το θέμα, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου πως το πρόγραμμα θα πρέπει να βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και στην ελάφρυνση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ