ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάτησε γκάζι τον Αύγουστο η βρετανική οικονομία

Πάτησε γκάζι τον Αύγουστο η βρετανική οικονομία

Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν πολύμηνο πάγωμα της παραγωγικής δραστηριότητας αμέσως μετά το Brexit, τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία είναι απρόσμενα καλά.

Τέτοια είναι η εικόνα της μεταποιητικής δραστηριότητας για τον Αύγουστο, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, που δείχνει ότι η βρετανική οικονομία τα πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο.

Η υποτίμηση της στερλίνας που έκανε τις εξαγωγές πολύ φθηνότερες αλλά και τα βρετανικά προϊόντα ελκυστικότερα, έδωσε μεγάλη ώθηση στον δείκτη μεταποίησης PMI τον Αύγουστο.

Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη ότι η έξοδος από την κοινή αγορά μπορεί να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Την ίδια αντοχή έχουν επιδείξει μέχρι τώρα η αγορά εργασίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές των ακινήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταποιητική δραστηριότητα εκτινάχθηκε τον Αύγουστο σε υψηλό επίπεδο 10 μηνών, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε στις 53,3 μονάδες έναντι 48,3 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή αύξηση στις 49 μονάδες, αλλά τα επίσημα στοιχεία τούς διέψευσαν.

Δεν σημαίνει ότι η πορεία του PMI προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η επίδοσή έχει τη σημασία της, πόσω μάλλον όταν οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου.

Ουσιαστικά αυτό που συνέβη τον Αύγουστο είναι ότι οι επιχειρήσεις που τον Ιούλιο είχαν παγώσει τη μεταποιητική δραστηριότητα έβαλαν και πάλι μπροστά τις μηχανές τους, καθώς οι παραγγελίες από τους πελάτες τους επέστρεψαν και μάλιστα με δυναμικό τρόπο.

Βοηθούμενες από την πτώση της στερλίνας κατά 12%, οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε υψηλό επίπεδο δύο ετών. Δεν είναι όμως μόνο ο PMI που πήγε καλά. Αύξηση για πρώτη φορά εντός του έτους σημείωσε και ο δείκτης προσλήψεων.

Επιπλέον οι επενδυτές περιόρισαν τις εκτιμήσεις τους ότι η Τράπεζα της Βρετανίας θα προβεί σε ακόμη μία μείωση επιτοκίων κατά την προσεχή συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ