ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός του μήνα ανοίγει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές Ε9

Εντός του μήνα ανοίγει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές Ε9

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθεί σε παραγωγική λειτουργία η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2016.

Με το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις σχετικά με την ακίνητη περιουσίας τους.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 θα γίνουν αυτόματες εκκαθαρίσεις για τις περιπτώσεις που προκύπτει διαφορά στον ΕΝΦΙΑ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η εκκαθάριση θα γίνεται στην εφορία μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους φορολογουμένους.

Τα συνηθέστερα λάθη που προκαλούν τη βεβαίωση υψηλότερου φόρου ακινήτων απ’ ό,τι κανονικά θα έπρεπε, είναι:

  • Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
  • Η λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται ο κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Από τα πλέον συνηθέστερα λάθη είναι η δήλωση ως κύριου χώρου των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
  • Η λανθασμένη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

Εφόσον οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υποβληθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου τα οριζόμενα από τις διατάξεις πρόστιμα για όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις ετών 2010 έως 2016 μειώνονται στο μισό.

Πρακτικά θα ανέρχεται στα 50 ευρώ, καθώς το προβλεπόμενο πρόστιμο για την τροποποιητική δήλωση ανέρχεται στα 100 ευρώ ανά έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ