ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Μεγάλο λάθος η παραπομπή Γεωργίου

Ντάισελμπλουμ: Μεγάλο λάθος η παραπομπή Γεωργίου
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στη διαβεβαίωση πως η υπόθεση της ποινικής δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως «μεγάλο λάθος» την άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως εάν εκτροχιαστεί το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, δεν θα έχει καμία σχέση με το ζήτημα της υπόθεσης Γεωργίου.

Η θέση αυτή δεν ταυτίζεται απόλυτα με όσα δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ, για τη υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου και για το θέμα του ελλείμματος, ο Ράις αρχικά διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν σχολιάζει δικαστικές έρευνες, ωστόσο απεκάλυψε πως το ΔΝΤ συμμερίζεται την ανησυχία των Ευρωπαίων για δηλώσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης με τις οποίες αμφισβητούσαν τα στατιστικά στοιχεία.

«Η πρόοδος που έγινε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία μετά το 2010 πρέπει να συνεχιστεί. Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε αυτή την πρόοδο. Η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο κ. Γεωργίου ήταν στέλεχος του ΔΝΤ όταν ασκούσε χρέη επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ – κάτι για το οποίο διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος στην Ελλάδα- ο Ράις είπε: «Ο κ. Γεωργίου ήταν εργαζόμενος στο ΔΝΤ, δεν είναι σήμερα. Νομίζω πως όταν ανέλαβε (στην ΕΛΣΤΑΤ) ήταν πρώην στέλεχος. Όμως θα επανέλθω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ