ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: «Ξορκίζει» τον αποπληθωρισμό με αυξήσεις μισθών

Ιαπωνία: «Ξορκίζει» τον αποπληθωρισμό με αυξήσεις μισθών
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε Reuters

Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη και στην Ελλάδα στο όνομα της εσωτερικής υποτίμησης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας οι μισθοί μειώνονται ή στην καλύτερη περίπτωση καθηλώνονται η Ιαπωνία διαλέγει τον αντίθετο δρόμο για να αντιμετωπίσει την ύφεση και τον αποπληθωρισμό.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ζητούσε επανειλημμένα από τις ιαπωνικές εταιρείες να αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζόμενων τους σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν μεγαλύτερη κατανάλωση για να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας.

Αν και οι ιαπωνικές επιχειρήσεις έδειξαν διστακτικότητα στο να ακολουθήσουν τη συνταγή αυτή, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως κάτι έχει αλλάξει.

Οι μισθοί για τους Ιάπωνες εργαζόμενους αυξήθηκαν 1,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η άνοδος ωθήθηκε κυρίως από την αύξηση κατά 4,2% των καταβολών των ειδικών επιδομάτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η είδηση αυτή οδήγησε σήμερα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων το χρηματιστήριο του Τόκιο για πρώτη φορά από τα τέλη του Μαΐου.

Ο βασικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,66% (+111,95 μονάδες) για να κλείσει στις 17.037,63 μονάδες.Ο δείκτης Topix έκλεισε με άνοδο 0,23% (+3,09 μονάδες) στις 1.343,85 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ