ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμψηφισμός τελωνειακών οφειλών με επιστροφές ΦΠΑ

Συμψηφισμός τελωνειακών οφειλών με επιστροφές ΦΠΑ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Εγκύκλιο με την οποία για πρώτη φορά δίνονται οδηγίες και καθορίζεται η εσωτερική διαδικασία για τη διενέργεια συμψηφισμού επιστροφών ΦΠΑ από τις ΔΟΥ με οφειλές στα Τελωνεία από εκτελωνισμούς προϊόντων, υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο, για τη διενέργεια του συμψηφισμού τελωνειακών οφειλών με απαιτήσεις από επιστροφές ΦΠΑ, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει το σχετικό αίτημα κατά τη διενέργεια του εκτελωνισμού των προϊόντων στο Τελωνείο και να ενημερώσει την αρμόδια ΔΟΥ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η εγκύκλιος Πιτσιλή ενεργοποιεί δυνατότητα, που έχει προβλεφθεί νομοθετικά με το άρθρο 11 του ν.3943/2011 και εκτιμάται πως θα μειώσει το ποσό των υπό εκκρεμότητα αιτημάτων για επιστροφές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ ανέρχονται σήμερα σε 63.426 και το ποσό που ζητούν να τους επιστραφεί είναι 983 εκατ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως 5.891 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ΦΠΑ ύψους 753,6 εκατ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη ΔΟΥ της Κω όπου 56 επιχειρήσεις αναμένουν 1.806 ημέρες για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ. Ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.484 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ