ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει

ΔΝΤ: Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει

Στην αποσαφήνιση ότι η λεπτομερής συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει προχώρησε σήμερα από τη Λίμα του Περού ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Με τον τρόπο αυτό απάντησε εμμέσως στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Reuters, ήτοι ότι ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζονται σε μια λύση που προβλέπει τον περιορισμό της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις για την Ελλάδα ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα ξεκαθάρισε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Θεωρούμε πως το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί σε σημείο υψηλότερο του 200% του ΑΕΠ και είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. Θεωρούμε πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς την ελάφρυνσή του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δανός αξιωματούχους του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο προσέθεσε πως αυτές από μόνες τους δεν αρκούν. Στη βάση αυτή τόνισε την ανάγκη ενός ισχυρού και αξιόπιστου πακέτου από τους ευρωπαίους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρέος της μόνον με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. Απαιτείται ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εν παραλλήλω με τις λοιπές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο Τόμσεν εμφατικά τόνισε πως η συζήτηση σχετικώς με τις λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. «Είδα όντως δηλώσεις από διαφόρους Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά η συζήτηση δεν έχει ακόμη η ξεκινήσει . Δεν μπορώ να σχολιάσω κάποιες λεπτομέρειες που οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υπόψη τους», ανέφερε για το ζήτημα.

Θέλοντας να δώσει την οπτική του ΔΝΤ για το θέμα και ειδικά για την ευρωπαϊκή προσέγγιση που εστιάζει στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ είπε τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν η Ευρώπη θέλει να παράσχει ελάφρυνση επεκτείνοντας την περίοδο χάριτος και την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να δούμε ως λύση μόνον μια εξαιρετικά μεγάλη επέκταση τόσο της περιόδου χάριτος όσο και της περιόδου αποπληρωμής των δανείων σε σχέση με το που βρισκόμαστε σήμερα .Αυτή η συζήτηση ωστόσο θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Ερωτηθείς για το εάν το Ταμείο θα μετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα ο Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Τόμσεν ανέφερε πως με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που συνομολόγησε η Ελλάδα τον Αύγουστο έκανε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά.

Ξεκαθάρισε πάντως πως «σημαντικά ζητήματα ακόμη εκκρεμούν» και έκανε ειδική αναφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και σε αλλαγές στο δημοσιονομικό πεδίο, λέγοντας πως αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. «Καλωσορίζω τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ