ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για το ρόλο του Μπαρόζο στην Goldman Sachs

Η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για το ρόλο του Μπαρόζο στην Goldman Sachs
O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο Reuters

Εξηγήσεις για την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Goldman Sachs με καθήκοντα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ζήτησε η ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι.

Η τοποθέτηση του Μπαρόζο στη θέση αυτή, πριν περάσουν δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Κομισιόν, εγείρει ζητήματα, «δεδομένης της σπουδαιότητας των προηγούμενων καθηκόντων του και την παγκόσμια ισχύ, την επιρροή και την ιστορία της τράπεζας με την οποία τώρα συνδέεται» ανέφερε η Ο’Ράιλι σε επιστολή της προς τον διάδοχο του Μπαρόζο, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ζητεί διευκρινίσεις από την Κομισιόν για τις περιστάσεις σχετικά με την πρόσληψη του Μπαρόζο.

«Η ανησυχία του κοινού θα αυξηθεί από το γεγονός ότι ο Μπαρόζο δήλωσε δημόσια ότι θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ» έγραψε ακόμη η Ο’Ράιλι. Η ίδια ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, και άλλοι αξιωματούχοι θα ενημερωθούν για το πώς θα πρέπει να διαπραγματευτούν με το Μπαρόζο.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου ότι ο Μπαρόζο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014 και είναι πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, θα αναλάβει καθήκοντα μη εκτελεστικού αντιπροέδρου και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διεθνή ζητήματα. Εκπρόσωπος της Goldman Sachs στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή της Ο’Ράιλι.

Στην Goldman Sachs έχουν εργαστεί κατά καιρούς διάφοροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και οι πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν και Χένρι Πόλσον. Τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε χαρακτηρίσει την ανάληψη καθηκόντων από τον Μπαρόζο στην Goldman Sachs ως «νομικά δυνατή αλλά ηθικά απαράδεκτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ