ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διελκυστίνδα κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος για τις τραπεζικές διοικήσεις

Διελκυστίνδα κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος για τις τραπεζικές διοικήσεις

Στη διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ανώτατη διοίκηση στις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Αττικής, αποδίδονται οι καθυστερήσεις στην ανασύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπνέει στα μέσα Οκτωβρίου, περίοδος που θα έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις τράπεζες εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την προεδρία των Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και με τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν CEO σε Τράπεζας Πειραιώς και Αττική Τράπεζα.

Μέχρι τώρα έχει καταδειχθεί πως κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή των προσώπων. Αυτή η αψιμαχία έφθασε μέχρι τη Φρανκφούρτη με την κυβέρνηση να μεταφέρει μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τις απόψεις της (ως βασικός μέτοχος των Πειραιώς, Εθνική μέσω του ΤΧΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η αντιπροεδρία της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει λίστα με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις προαναφερόμενες ανώτατες διοικητικές θέσεις στις Πειραιώς, Εθνική και Αττικής.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει όμως τις δικές του απόψεις για το θέμα, τις οποίες δεν κρύβει και μέσω ειδικών καναλιών τις γνωστοποίει στην κυβέρνηση.

Το πόσο σύντομα θα υπάρξει «επικρατούσα άποψη» στη διαδικασία αυτή θα καταδειχθεί τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αλλαγές διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς είναι πιο προχωρημένες υπό το πρίσμα πως η Egon Zehnder που είναι ο σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος έχει ήδη καταρτίσει short list 33 υποψηφίων για τη θέση του CEO. Λόγο στη διαδικασία αυτή έχει και ο Τζον Πόλσον μεγαλομέτοχος στην τράπεζα, ο οποίος ωστόσο δεν αναμένεται να συγκρουστεί με την όποια κυβερνητική επιλογή, ειδικά εάν αυτή εγκριθεί από τον SSM.

Σύμφωνα με πληροφορίες και η λίστα με τους πιθανούς προέδρους σε Πειραιώς και Εθνική είναι έτοιμη. Οι εν λόγω πληροφορίες αναφέρουν πως το τοπίο στην Εθνική θα ξεκαθαρίσει όταν κλειδώσουν τα πρόσωπα στην Τράπεζα Πειραιώς. Πάντως, και στη συγκριμένη περίπτωση τα πρόσωπα που εισηγείται η κυβέρνηση δεν ταυτίζονται καθόλου με τα πρόσωπα που εισηγείται η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ