ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Αθώος για τη φοροδιαφυγή - Παίρνει πίσω 800 χιλ. €

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Αθώος για τη φοροδιαφυγή - Παίρνει πίσω 800 χιλ. €

Ο γνωστός τραγουδιστής Mιχάλης Χατζηγιάννης δικαιώθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση με τα εμβάσματα των 5 εκατ. ευρώ τα οποία είχε κατηγορηθεί ότι είχε βγάλει παράνομα στο εξωτερικό.

Το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε τον τραγουδιστή και έκρινε ως άκυρα τα πρόστιμα της εφορίας, η οποία καλείται να του επιστρέψει ως "αχρεωστήτως καταβληθείσες" όλες τις δόσεις που πλήρωσε μέχρι σήμερα, καθώς και να άρει κάθε αναγκαστικό μέτρο σε βάρος του (κατασχέσεις της περιουσίας του κλπ.).

Κατά κάποιες πληροφορίες το ποσό που θα επιστραφεί στον κ. Χατζηγιάννη είναι περίπου 750.000 - 800.000 ευρώ.

Το CNN Greece απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο επιβεβαίωσε την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης.Της υποθέσεως έχει επιληφθεί πλέον το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίος και θα εξετάσει τα επόμενα βήματα.

Η δικηγόρος του τραγουδιστή, Ευαγγελία Μάντζου έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η απόφαση αποτελεί γροθιά στους φορολογικούς ελέγχους και τον τρόπο που γίνονται, ενώ για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, που έχει βληθεί όσο ελάχιστοι, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά εδώ και μια τριετία, είναι πλήρης δικαίωση, γιατί πάλεψε με ήθος και αξιοπρέπεια ώστε να αποδείξει την αθωότητά του».

Η γνώμη του ΣτΕ

Να σημειωθεί πως τον προηγούμενο Απρίλιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας δικαίου τη φορολόγηση εισοδημάτων και εμβασμάτων εξωτερικού πριν από την 30.9.2010 -ημέρα εφαρμογής του νόμου Παπακωνσταντίνου (3888/2010) - και γνωμοδότησε πως τα εισοδήματα αυτά, αλλά και τα εμβάσματα του εξωτερικού, πρέπει να φορολογούνται με τους συντελεστές εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών.

Η απόφαση αυτή του Συμβούλιου της Επικρατείας, που εκδόθηκε με αφορμή τη δικαστική διένεξη του Μιχάλη Χατζηγιάννη για τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο την περίοδο 2010-2011 και για τα οποία του επιβλήθηκε κύριος και πρόσθετος φόρος λόγω ανακριβών δηλώσεων, δεν ήταν τελεσίδικη καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν απαντήσει επί προδικαστικών ερωτημάτων που τους τέθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2019 (πιλοτική δίκη) και παρέπεμψαν και πάλι την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για να εξετάσει την υπόθεση.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν σταλεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προδικαστικά ερωτήματα με αφορμή των νομικών φορολογικών ζητημάτων που προκύπτουν από την υπόθεση του 38χρόνου τραγουδιστή, καθώς υπήρχαν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις. Τελικά το Εφετείο αποφάσισε την αθώωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ