ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τρίμηνου θεσμοί και Κυβέρνηση

Με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τρίμηνου θεσμοί και Κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την επομένη Παρασκευή για την εξέλιξη της ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο του 2015 αναμένουν θεσμοί και κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μακροοικονομικές τους προβλέψεις για το 2016 και μετά.

Τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ,ΕΕ , ΕΚΤ και ESM θα βρεθούν από την επομένη Τρίτη στην Αθήνα και μια από τις εκκρεμότητες που καλούνται να κλείσουν στα πλαίσια της αξιολόγησης -και της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους που θα ακολουθήσει της αξιολόγησης - είναι η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών μετά το 2016 και έως το 2018.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε πως η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 1,4% το 2015 και 1,3% το 2016 και θα ανακάμψει το 2017, με ρυθμό 2,7%. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται, προέβλεψε για την ελληνική οικονομία ύφεση 1,5% το 2015 και 2,4% το 2016.

Από την πλευρά του το Κέντρο Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων είναι λιγότερο απαισιόδοξο, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει λιγότερο από 0,3% έως το τέλος του χρόνου, με τις επιμέρους προβλέψεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο 2015 να μιλούν για ύφεση 1,5% και 1,7% αντίστοιχα.

Για να κλειδώσει το μακροοικονομικό σενάριο που θα αποτελέσει την πλατφόρμα εργασία θεσμών και κυβέρνησης ΔΝΤ,ΕΕ , ΕΚΤ και ESM αναμένουν τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο 2015, δηλαδή για το τρίμηνο έναρξης των κεφαλαιακών περιορισμών.

Τα σχετικά αποτελέσματα -που θα ανακοινωθούν ως εκτιμήσεις στις 13 Νοεμβρίου και ως οριστικές προβλέψεις δύο εβδομάδες αργότερα - θα προσφέρουν ενδείξεις για τη διαμόρφωση της ύφεσης τους επόμενους 24 μήνες και θα είναι ο οδηγός των τεχνικών κλιμακίων στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Δεδομένου ότι το μέγεθος της ανάπτυξης ή της ύφεσης επιδρά στις ροές των δημοσίων εσόδων οι προβολές που θα γίνουν για τα μακροοικονομικά δεδομένα θα προσδιορίσουν και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2016 και το 2017 για να επιτευχθούν οι στόχοι για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ