ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριμερής Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ στην Αθήνα για την ηλεκτρική διασύνδεση

Τριμερής Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ στην Αθήνα για την ηλεκτρική διασύνδεση
Φωτογραφία αρχείου από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, όπου ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης, ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης (φωτ.) έκαναν δηλώσεις μετά την κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα EUROKINISSI/Γεωργία Παναγοπούλου

Η προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χρήση φυσικού αερίου μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ θα είναι από τα κύρια θέματα που θα τεθούν στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση αυτή –σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη– θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι αποτελεί συνέχεια της καθοριστικής συνάντησης στις αρχές του 2016 στη Λευκωσία, όπου επικυρώθηκε η διακήρυξη της Λευκωσίας για τη συνεργασία των τριών χωρών για την ενέργεια.

Ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε τα χρονοδιαγράμματα σε τρεις φάσεις για το πώς θα ξεκινήσει η διασύνδεση μεταξύ των τριών χωρών.

Όπως είπε, θα προωθηθεί κοινή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση φυσικού αερίου και τη διοχέτευση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προοπτική την οποία ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο ελληνικών συμφερόντων αγωγός East Med ενδεχομένως να μπει σε δεύτερη φάση (όπως δημοσιεύεται σε ελληνικά ΜΜΕ), ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί και ότι το όλο θέμα είναι στο τραπέζι προς συζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ