ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηκτικός ο ΣΕΒ για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας

Δηκτικός ο ΣΕΒ για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας

Καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθώς θεωρεί πως πολιτικές σκοπιμότητες και λάθος χειρισμοί λειτουργούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου σε πολλές περιπτώσεις απαξιώνονται περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, λόγω των καθυστερήσεων που προκαλεί στις ιδιωτικοποιήσεις η πολιτική τριβή, με αποτέλεσμα να πωλούνται «για ένα κομμάτι ψωμί».

Κατά τον ΣΕΒ σε άλλες περιπτώσεις επικρατεί ως σημαντικότερο κριτήριο το τίμημα της αποκρατικοποίησης, χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τυχόν στρεβλώσεις που προκαλούνται στην αγορά από τον πλημμελή σχεδιασμό".

Ο ΣΕΒ αναφέρει ως παράδειγμα για τις πολλές παραμέτρους που αφορούν στη διαχείριση των δημοσίων πόρων την έντονη συζήτηση γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες και το αναμφίβολα υψηλό τίμημα που συγκεντρώθηκε μέσα από τη δημοπρασία τους.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δημοπρασία άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το πλαίσιο πολιτικής, αρχών και κανόνων, που θα έπρεπε να διέπει την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και υπογραμμίζει πως είναι σαφές ότι η ορθή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με ξεκάθαρους και σταθερούς κανόνες και όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας τόσο για τα έσοδα του Δημοσίου όσο και για τη λειτουργία των αγορών μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ