ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συστάθηκε η Διυπουργική Επιτροπή για την φαρμακοβιομηχανία

Συστάθηκε η Διυπουργική Επιτροπή για την φαρμακοβιομηχανία
EUROKINISSI

Με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών εκδόθηκε η πρωθυπουργική απόφαση για τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) στις 25 Απριλίου 2016, το οποίο είχε εξετάσει τρόπους ενίσχυσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πλήγμα από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αντικείμενο της Διυπουργικής Επιτροπής θα είναι η εξειδίκευση του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η ανάπτυξη του κλάδου, η εξωστρέφεια του και η μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Στην επιτροπή θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ως πρόεδρος με αναπληρώτρια του την αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

Ειδικότερα, η επιτροπή θα είναι αρμόδια για:

α) Τη χάραξη στρατηγικής και τον συντονισμό δράσεων για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας,

β) την αξιολόγηση όλων των στοιχείων, μελετών, εισηγήσεων και προτάσεων για τη στρατηγική ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας,

γ) τον συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων και την συμβολή στη διασφάλιση κάθε μέσου και πόρου, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του Σχεδίου,

δ) την υποβολή σχετικών εισηγήσεων προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Στις συνεδριάσεις της επιτροπής θα μπορεί να καλούνται να συμμετάσχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και άλλοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα, δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι του δημοσίου τομέα γενικά, εμπειρογνώμονες και ιδιώτες, ανάλογα με το αντικείμενο των συζητήσεων.

Τέλος, η επιτροπή θα υποβάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα έκθεση στον Πρωθυπουργό στην οποία θα αποτυπώνεται η δραστηριότητα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ