ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά 15 μηνών οι τιμές των τροφίμων διεθνώς

Σε υψηλά 15 μηνών οι τιμές των τροφίμων διεθνώς

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2015 αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO). Πρόκειται για αυξήσεις στα γαλακτοκομικά, στα έλαια και στη ζάχαρη, οι οποίες αντιστάθμισαν με το παραπάνω τις μειώσεις που καταγράφηκαν στις τιμές των δημητριακών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμές των τροφίμων τον Αύγουστο του 2016 ήταν αυξημένες 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με αποτέλεσμα τώρα να διαμορφώνονται σε υψηλά 15 μηνών. Ο δείκτης των τιμών συνυπολογίζει το κόστος καλαθιού τροφίμων όπως είναι τα δημητριακά, τα έλαια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και η ζάχαρη.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές των τροφίμων είχαν παρουσιάσει συνεχή μείωση λόγω της αύξησης των αποθεμάτων αλλά και των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών. Τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές των τροφίμων είχαν παρουσιάσει μείωση με αποτέλεσμα τώρα να καταγράφεται ανοδική αντίδραση σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του FAO, Αμντολρέζα Αμπασιάν.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα ο δείκτης τιμών της ζάχαρης του FAO έχει καταγράψει αύξηση 43%. Τα έλαια έχουν καταγράψει αύξηση 21% και τα γαλακτοκομικά 7%. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά καταγράφηκαν στο τυρί, στο πλήρες γάλα και στο βούτυρο. Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων καταγράφονται επειδή η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά σε πολλές χώρες του κόσμου και κατά κύριο λόγο οφείλονται στην αύξηση της κατανάλωσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Οι τιμές των δημητριακών έχουν παρουσιάσει από τον Ιανουάριο μείωση 4%. Πρόκειται για το μόνο είδος τροφίμων που παρουσιάζει μείωση το διάστημα αυτό, σύμφωνα πάντοτε με τον FAO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ