Διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου για έγκαιρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων
Τη διαβεβαίωση στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών πως τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως παρέσχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου πως υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η Ελλάδα.
«Δεν πρέπει να χάσουμε το χρόνο και να κινηθούμε στο πρόγραμμα που αποφασίσθηκε το Μάιο , ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση», είπε και προσέθεσε: «Ο Έλληνας συνάδελφος, μας διαβεβαίωσε πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το πως χάθηκε ο χρόνος».
«Δεν εξετάσαμε το θέμα του ελληνικού χρέους σήμερα», ξεκαθάρισε ο Νταίσελμπλουμ και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ είναι σε μια «παραγωγική διάθεση» για το θέμα αυτό. Σημείωσε μάλιστα πως στο σημερινό Eurogroup το ΔΝΤ επιβεβαίωσε πως θα βάλει στο ΔΣ του το θέμα του ελληνικού προγράμματος πριν το τέλος του έτους.
Για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% είπε πως ισχύουν όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο και πως το θέμα δεν έχει τεθεί εκ νέου.
Ερωτηθείς για δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη λιτότητα είπε πως η σχετική συζήτηση για την λιτότητα στην ΕΕ «έχει πολιτικοποιηθεί σε ανώτατο επίπεδ»ο και πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται σεβασμός των Συνθηκών.
Ο Ολλανδός υπουργός απαντώντας για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ επανέλαβε πως η δίωξη του πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής Γεωργίου είναι «αρνητικό γεγονός», ωστόσο προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν αμφισβητεί τα νούμερα της Eurostat.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στα προαπαιτούμενα και πως υπάρχουν αποκλίσεις στα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων και της ενέργειας.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έχουν υλοποιηθεί 2 από τα 15 ορόσημα. Το ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα 2 προαπαιτούμενα δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν τρέχουν. Πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά να μην δραματοποιούμε τα πράγματα. Θεωρούμε πως έχουμε χρόνο και ικανότητα να εφαρμόσουμε τα μέτρα εγκαίρως», είπε.
Ο ίδιος είπε πως είναι σημαντικό η δεύτερη αξιολόγηση να εκκινήσει εντός του Οκτωβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Προανήγγειλε δε την άφιξη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για προπαρασκευαστικές διαδικασίες.
Το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ είπε πως πρέπει να ολοκληρωθούν τα ορόσημα για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και εστίασε και εκείνος στις αποκρατικοποιήσεις και την ενέργεια.
Ο Κερέ στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του ELA που ανακοινώθηκε χθες από την ΕΚΤ, την οποία χαρακτήρισε ως σημάδι ότι «κερδίζεται εκ νέου η πρόσβαση στις αγορές και βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης στο σύστημα». Αποσαφήνισε πάντως πως μόνο το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και η δεύτερη αξιολόγηση θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην επιστροφή της εμπιστοσύνης.
Και αυτό είπε ότι η ΕΚΤ θα μετέχει στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, δίδοντας έμφαση στο ότι η κεντρική τράπεζα ζητά πιστή τήρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά τους συμβούλια.
Ο ίδιος είπε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα εστιάσει στην αγορά εργασίας και στο εξωδικαστικό διακανονισμό του ιδιωτικού χρέους και πως παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του θέματος του ελληνικού χρέους.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης να βρούμε βιώσιμες λύσεις που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα», τόνισε.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε από την πλευρά του πως το συμβούλιο Διοικητών του Μηχανισμού είναι έτοιμο να εκταμιεύσει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τη στιγμή που επιβεβαιωθεί η εφαρμογή των μέτρων.
«Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές στο μέτωπο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», ανέφερε σχολιάζοντας τη δήλωση του Μπενουά Κερέ για το χρέος.
Ελληνικές αναφορές στο χρέος
Σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup παρουσίασε στους ομολόγους του τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο 0,3%.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση στην Ευρωομάδα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε το συμβούλιο πως ήδη 1,5 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί, κάτι που όμως δεν ξεκαθαρίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Νταίσελμπλουμ, Μοσκοβισί, Κερέ και Ρέγκλινγκ.