ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά σημείωσε η ανάπτυξη της Τουρκίας

Βουτιά σημείωσε η ανάπτυξη της Τουρκίας
Reuters

Σε κάμψη έχει εισέλθει η τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η Turkstat, το ΑΕΠ αυξήθηκε το διάστημα Απριλίου -Ιούνιου κατά 3,1%, όταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχε αυξηθεί κατά 4,7%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις από το αποτυχημένο πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Μεγάλο μέρος της μείωσης της ανάπτυξης στη γειτονική χώρα οφείλεται στην υποχώρηση των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για μηχανολογικό εξοπλισμό υποχώρησαν κατά 5,3%. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να πετύχει ξανά αύξηση των επενδύσεων αυτών.

Έτσι, μοναδική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας στη γειτονική χώρα για το δεύτερο τρίμηνο ήταν η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση. Για να παραμείνει η κατανάλωση αυτή ενισχυμένη, η κυβέρνηση της Τουρκίας πιέζει συνεχώς την κεντρική τράπεζά της να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της δείχνουν ότι η κατανάλωση από τα νοικοκυριά αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 5,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο. Το πρώτο τρίμηνο η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν 7,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Για να αντισταθμιστούν οι απώλειες η κυβέρνηση αύξησε τις κρατικές δαπάνες. Η αύξηση στις δαπάνες αυτές ανήλθε σε 16% το δεύτερο τρίμηνο από 10% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο το συνολικό ΑΕΠ της τουρκικής οικονομίας υπολογίζεται σε περίπου 710 δισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ