ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ουάσιγκτον «κληρώνει» για το ελληνικό χρέος

Στην Ουάσιγκτον «κληρώνει» για το ελληνικό χρέος
IMF

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση η Ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ 7-9 Οκτωβρίου, καθώς σε αυτή θα καταδειχθεί το εάν το Ταμείο δέχεται τις προτάσεις των Ευρωπαίων για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους και ως εκ τούτου θα αποσαφηνισθεί το εάν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Χθες από την Μπρατισλάβα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ δήλωσε πως το ΔΝΤ είναι σε μια «παραγωγική διάθεση» για το θέμα του ελληνικού χρέους και πως οι εκπρόσωποι του Ταμείου επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να βάλουν προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού το θέμα του ελληνικού προγράμματος πριν το τέλος του έτους.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός της επόμενης εβδομάδος και θα παραμείνει για 20 περίπου ημέρες, διάστημα στο οποίο θα συλλέξει στοιχεία για την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα αξιοποιήσει σε δεύτερο στάδιο για να καταρτίσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Προκαταρκτικές πληροφορίες αναφέρουν πως στη φθινοπωρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει επαφές με εκπροσώπους του Ταμείου και με την Κριστίν Λαγκάρντ, στους οποίους θα θέσει την θέση η της ελληνικής κυβέρνησης πως οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Βούληση της κυβέρνησης είναι οι αποφάσεις για την απομείωση του χρέους να ληφθούν πριν εκπνεύσει το 2016, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση του Ταμείου. Εάν το ΔΝΤ παραμείνει αυτό σημαίνει πως οι υποσχέσεις που θα αποσπάσει από τους Ευρωπαίους για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, θα είναι επαρκείς ώστε να το χαρακτηρίσει βιώσιμο.

Αντιθέτως αποχώρηση του Ταμείου θα συνεπάγεται αρνητικό μήνυμα για το πρόγραμμα και θα δείξει πως η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη και όμηρος των πολιτικών συσχετισμών στην ΕΕ. Κατά κάποιους αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει θετικές παρενέργειες για την ελληνική πλευρά, καθώς θα αναγκάσει την Ευρώπη να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα της κρίσης χρέους και θα την εξωθήσει να το διαχειριστεί με τις δικές της δυνατότητες. Ωστόσο, οι αγορές δεν βλέπουν με την ματιά αυτή την ελληνική υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ