ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβουλεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Διαβουλεύσεις κυβέρνησης – θεσμών για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα είναι έτοιμο και από αύριο Δευτέρα θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες στις συναντήσεις με τα κλιμάκιο των θεσμών. 

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών που θα καταλήγουν οι εισπράξεις των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.Η ελληνική πλευρά αρχικά ζητούσε να είναι 100% ακατάσχετος ο λογαριασμός ενώ οι θεσμοί επέμεναν να είναι 80%.

Πλέον η ελληνική πλευρά κατέρχεται με νέα πρόταση με σκοπό να πάρει την έγκριση των θεσμών και να ξεμπλοκάρει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Βάσει της πρότασης αυτής από το σύνολο του μηνιαίου τζίρου της επιχείρησης που θα εμφανίζεται στον επαγγελματικό λογαριασμό που θα έχει δηλώσει ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κατασχεθεί ένα ποσοστό επί των συνολικών οφειλών και όχι επί του συνολικού τζίρου.

Για παράδειγμα, έστω μία επιχείρηση χρωστά στο Δημόσιο 100.000 ευρώ και την ίδια στιγμή έχει μηνιαία είσπραξη 20.000 ευρώ. Με την πρόταση των θεσμών το 80% των εισπράξεων θα ήταν ακατάσχετα, δηλαδή τα 16.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 4.000 θα μπορούσαν να κατασχεθούν.

Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι ήδη κάθε μήνα γίνονται χιλιάδες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή καθώς το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 ήταν 530 ευρώ ανά λογαριασμό. Συγκεκριμένα από τις περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρρευσε στα ταμεία της Εφορίας, προσεγγίζει μετά βίας τα 80 εκατ. ευρώ, έναντι 92 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ