ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα 20% φτωχότερη χωρίς την Αθήνα

Η Ελλάδα 20% φτωχότερη χωρίς την Αθήνα

Μικρότερο κατά 20% θα ήταν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας δίχως την Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της Κολωνίας που διαπιστώνει πως η Αθήνα συνεισφέρει στην ευημερία της χώρας μας περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!

Στην κατάταξη του Ινστιτούτου της Κολωνίας, όμως, η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή που την περιβάλλει καταγράφεται ως η πρωτεύουσα από την οποία εξαρτάται περισσότερο η ευημερία μιας χώρας. Βρίσκεται στην κορυφή, καθώς δίχως αυτήν το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ήταν μικρότερο κατά 19,9% για την ακρίβεια.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται επειδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ελληνική πρωτεύουσα είναι κατά 19,9% υψηλότερο από τον μέσο εθνικό όρο. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής ζει πάνω από το 35% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας (είχαν απογραφεί 3.827.624 κάτοικοι επί συνόλου 10.787.690).

Δεύτερη στην κατάταξη πρωτεύουσα είναι το Παρίσι και η ευρύτερη περιοχή του, δίχως το οποίο το ΑΕΠ της Γαλλίας θα ήταν χαμηλότερο κατά 15%. Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας ζει περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού της Γαλλίας.

Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που συνεισφέρουν κατά πολύ στις εθνικές οικονομίες είναι η Πράγα, που δίχως αυτήν το ΑΕΠ της Τσεχίας θα ήταν χαμηλότερο κατά 14,2%, η Λισαβόνα με ΑΕΠ κατά 13,7% υψηλότερο από τον μέσο όρο, η Κοπεγχάγη με συμμετοχή 13,3% στη συνολική ευημερία της Δανίας και το Ελσίνκι με συμμετοχή 12,9%.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής η Αττική συμμετέχει στη δημιουργία της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) με ποσοστό 48,1% και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (13,5%) και η Κρήτη (4,9%). Τη μικρότερη συμμετοχή, έχουν το Βόρειο Αιγαίο (1,4%), τα Ιόνια Νησιά (1,8%) και η Ήπειρος (2,2%).

Η Αττική βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 25.224 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ