ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτες Καταθέσεις: «Η περίοδος της ασυλίας τελείωσε»

Αδήλωτες Καταθέσεις: «Η περίοδος της ασυλίας τελείωσε»

Αναφορά στο επικείμενο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα για τον επερχόμενο νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων είπε πως θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί.

Μάλιστα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους κρύβουν χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η περίοδος της ασυλίας τελείωσε».

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο είχε σταλεί προς «πιστοποίηση» στους εμπειρογνώμονες της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Financial Action Task Force-FATF) στο Παρίσι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι συμβατό με τα πρότυπα και τις οδηγίες που έχει θεσπίσει η FATF.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης είναι ο κύριος φορέας δημιουργίας κανόνων διεθνούς δικαίου κατά του ξεπλύματος του «βρώμικου» χρήματος. Πρόκειται για φορέα, που υποστηρίζεται γραμματειακά από τον ΟΟΣΑ, και συστάθηκε το 1989 από τους αρχηγούς των κρατών μελών του G7. Σκοπός της FATF είναι η εισαγωγή διεθνών προτύπων, η εξασφάλιση διεθνούς δράσης και η εισαγωγή στο νομικό πλαίσιο των κρατών μελών των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση ουσιαστικά ρυθμίζει το ζήτημα και «μαύρων» καταθέσεων ζητήθηκε η γνώμη της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης προκειμένου να μην κατηγορηθεί η Ελλάδα πως καταστρατηγεί τις συμφωνίες που η ίδια έχει συνομολογήσει τα τελευταία 27 χρόνια.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε πως ο φόρος για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος που ίσχυε κατά το έτος απόκτησης, αλλά δεν θα επιτρέπεται καμία έκπτωση από τον βασικό φόρο που θα προκύπτει από την φορολόγηση του εισοδήματος με την κλίμακα του έτους απόκτησης.

Να σημειωθεί πως η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για τις διατάξεις αυτές κρατά περίπου ενάμιση χρόνο και το σενάριο το οποίο τελικά απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών είναι αυτό που προβλέπει επιβολή φόρων και προσαυξήσεων έως και 93% σε όποιον αποκαλύπτει αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ