ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Πολύ δύσκολο να έχουμε ξανά από την αρχή ρύθμιση για 100 δόσεις

Αλεξιάδης: Πολύ δύσκολο να έχουμε ξανά από την αρχή ρύθμιση για 100 δόσεις

Ως «κάτι πάρα πολύ δύσκολο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης το ενδεχόμενο να υπάρξει ξανά από την αρχή ρύθμιση των 100 δόσεων τονίζοντας παράλληλα πως είναι ένα από τα ζητήματα της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

«Αυτό που μας απασχολεί αυτή την περίοδο είναι πως ανθρωποι οι οποίοι ήταν στις 100 δόσεις και έχουν μια νέα φορολογική υποχρέωση τι κάνουν με τη νέα φορολογική υποχρέωση διότι από τις αρχές Ιουλίου ισχύει πλέον η νομοθετική ρύθμιση ότι όποιος δεν πληρώσει τη νέα φορολογική του υποχρέωση μέσα σε 15 μέρες ή δεν τη ρυθμίσει βγαίνει και από τις 100 δόσεις, αυτό προσπαθούμε αν κάνουμε. Βεβαίως και διαπραγματευόμαστε και προσπαθούμε για κάτι τέτοιες λύσεις αλλά η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες είναι η δόση του ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα που έχουν στο τέλος του Σεπτεμβρίου, εάν δεν μπορεί να την πληρώσει κάποιος να πάει και να τη ρυθμίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για την δυνατότητα των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους τους. «Βεβαίως το φοβόμαστε και βεβαίως μας απασχολεί άλλωστε και ο πρωθυπουργός μίλησε για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων. Γνωρίζουμε πλήρως το πρόβλημα δεν λέμε ότι ο κόσμος είναι σε μια παραδεισένια κατάσταση και πρέπει να πληρώσει παραπάνω φόρους, λέμε ότι είμαστε στην εφαρμογή ενός πολύ δύσκολου προγράμματος και δυστυχώς αυτό το πρόγραμμά προβλέπει την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα ο υπουργός περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την τοποθέτηση POS σε όλες τις επιχειρήσες. «Σταδιακά θα ξεκινήσουμε από τις νέες επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη και σταδιακά θα το επεκτείνουμε σε κλάδους συγκεκριμένους και σε περιοχές και θα πρέπει να έχουν όλοι. Θα πρέπει να έχουν όλοι γιατί θα υπάρχει διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για τα κίνητρα που θα υπάρχουν για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δεν είναι δυνατόν να έχεις κίνητρα όταν δεν μπορεί ο πολίτης να τις χρησιμοποιήσει. Θα υπάρχουν προαιρετικά και υποχρεωτικά κίνητρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ