ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Στα ύψη οι τιμές για το καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού

Τρόφιμα: Στα ύψη οι τιμές για το καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού
EUROKINISSI

Μπορεί οι μισθοί στην Ελλάδα συνεχώς να συρρικνώνονται, ωστόσο οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξάνονται όλο και περισσότερο. Και όχι μόνο αυτό. Το «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ελλάδα είναι από τα ακριβότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στα τρόφιμα, οι οποίες έχουν και σημαντική στάθμιση στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μεταβολές των τιμών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2016 οι τιμές των τροφίμων γενικά στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 2,3 % σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η αντίστοιχη μεταβολή στην Ευρωζώνη ήταν 0,9%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έλαια –συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου που κυρίως χρησιμοποιείται στην Ελλάδα– τα οποία πωλούνται ακριβότερα κατά 9,5%, με την αύξηση στην Ευρωζώνη να είναι 2,9%.

Οι τιμές των φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 4,2%, με την αύξηση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη (4,9%), ενώ οι τιμές των λαχανικών είναι αυξημένες κατά 7% στην Ελλάδα σε σύγκριση με πέρυσι, έναντι αύξησης 5,6% στην Ευρωζώνη. Οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά έχουν αυξηθεί κατά 2% σε ετήσια βάση, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν μόλις 0,2%.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και σε σειρά άλλων τυποποιημένων τροφίμων και ποτών, όπως τα αλκοολούχα ποτά (4,3%), τα ζαχαρώδη-σοκολατοειδή (5,1%), τα τυποποιημένα λαχανικά (2%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η 2η ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στο γάλα και τα αυγά, η 4η ακριβότερη στα ψάρια, η έκτη ακριβότερη σε ψωμί και δημητριακά και η 8η ακριβότερη χώρα στο λάδι, με τις τιμές να είναι κατά 16% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά παρουσιάζει απώλειες, καθώς έπειτα από την αύξηση του ΦΠΑ που έγινε το καλοκαίρι του 2015, μια σειρά τροφίμων υπάχθηκαν από τον συντελεστή 13% στο 23%, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ