ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος» το νέο πόθεν έσχες για 120.000 υπόχρεους

«Πονοκέφαλος» το νέο πόθεν έσχες για 120.000 υπόχρεους

Σε ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες θα πρέπει να προχωρήσουν από την 1η Οκτωβρίου 120.000 υπόχρεοι, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα και ποινές.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη με τους εκπροσώπους των δανειστών και όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στη συνέχεια, εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα ευθυγραμμίζει τις ισχύουσες διατάξεις νόμου με την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιλύοντας ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόχρεων.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει την πρόβλεψη δήλωσης, για πρώτη φορά, μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων ή μετάλλων εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Με την υπό έκδοση απόφαση όμως θα προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δεν θα δημοσιοποιούνται η διεύθυνση κατοικίας του υπόχρεου και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τα ηλεκτρονικά πόθεν έσχες θα είναι προσβάσιμα στον καθένα εφόσον αφορούν πολιτικά πρόσωπα, αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα επισύρει διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ, ενώ η απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου άνω των 300.000 ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε ποινή έως και 1 εκατ. ευρώ.

Οι ηλεκτρονικές πύλες του νέου ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος Πόθεν στη διεύθυνση www.pothen.gr σχεδιάζεται να ανοίξουν την 1η Οκτωβρίου και η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ