ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος στο μενού των θεσμών

Κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος στο μενού των θεσμών
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μαζί με τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.  Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν αύριο με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Μέσα στις επομενες ημέρες αναμένεται να επιδοθεί στο υπουργείο Εργασίας το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά ενώ στις 16-17 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας θα διοργανώσει διεθνές συνέδριο για τα εργασιακά, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί χωρών της ΕΕ και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων για να δοθεί έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε αντίθεση με τον δρόμο που προτείνει το ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ξεπάγωμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. «Δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτε ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Οσον αφορά στον κατώτατο μισθό, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα. Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος (όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), ενώ τονίζουν πως παρά τη μείωσή του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% από τη σύνδεσή του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη.

Στις ομαδικές απολύσεις – το οποίο αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση – οι δανειστές προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων ανακινήθηκε πρόσφατα μετά την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Νιλς Βαλ, ο οποίος επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 που θέλουν από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μια ομαδική απόλυση δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ