ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκστρατεία Σόιμπλε για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Εκστρατεία Σόιμπλε για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
REUTERS

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει τώρα να επιβληθεί στις τράπεζες φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εγχείρημα όμως θα είναι όπως όλα δείχνουν δύσκολο, αφού δεν υπήρξε συμφωνία ούτε σε επίπεδο Ευρώπης.

Έπειτα από πέντε χρόνια άκαρπων συζητήσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να επιβληθεί φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, οι πολιτικοί της Γηραιάς Ηπείρου φαίνεται ότι στρέφουν αλλού το βλέμμα τους. Ο Σόιμπλε παρουσίασε την ιδέα για την επιβολή του φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G20.

Η συνάντηση έγινε τον Ιούλιο και ο Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες που έγιναν στην Ευρώπη για να επιβληθεί ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές δεν απέφεραν αποτέλεσμα. Τώρα επανέρχεται ζητώντας τη βοήθεια του ΟΟΣΑ για να προωθηθεί το θέμα.

Στα τέλη του 2011 είχε προταθεί η επιβολή του φόρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το πρώτο βήμα για την υιοθέτησή του σε παγκόσμιο επίπεδο όπως είχε ανακοινώσει τότε η Κομισιόν. Τότε είχαν εκδηλωθεί άμεσα αντιδράσεις από τη Βρετανία η οποία δεν ήθελε να πληγούν οι τράπεζες που εδρεύουν στο έδαφός της.

Η ιδέα για την επιβολή του φόρου σε όλη την ΕΕ εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 2012 και η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην υιοθέτησή του από ορισμένες μόνο χώρες. Εκτός από τη Γερμανία, πρόκειται για τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι να συμφωνήσουν για την επιβολή του φόρου μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ