ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες επιβαρύνσεις 1.000 ευρώ για μίσθωση ή πώληση ακινήτων

Νέες επιβαρύνσεις 1.000 ευρώ για μίσθωση ή πώληση ακινήτων
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επιβαρύνσεις που φτάνουν τα 1.000 ευρώ θα υποστούν υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους. Μάλιστα στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται οι φόροι που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καθημερινής", το εν λόγω ποσό προκύπτει από την προσθήκη τριών επιπλέον εγγράφων και πιστοποιητικών που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο, ιδίως εκείνου που αποτελεί αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον «Ελεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», εισάγονται:

- η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου
- το πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
- η βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας)

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο ενεργειακό πιστοποιητικό, αλλά και στην υποχρέωση προσκόμισης εγγράφου πλήρους αποπληρωμής ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και πιστοποιητικού ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Σημειώνεται ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει δεκαετή ισχύ, η δε Ταυτότητα Κτιρίου απαιτεί τον συνεχή επανέλεγχό της, που στην περίπτωση των κατοικιών, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε επτά χρόνια. Επιπλέον, για την έκδοση της Ταυτότητας των Κτιρίων, το κόστος υπολογίζεται στα 300-400 ευρώ.

Οι αντιδράσεις, ιδίως όσον αφορά την Ταυτότητα του Κτιρίου, είναι μεγάλες, με την ΠΟΜΙΔΑ να ζητά να καταργηθεί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σκανδαλώδη και συντεχνιακού τύπου ρύθμιση η οποία στρέφεται εις βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ