ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ

Στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ
H Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ Reuters

Την θέση πως οι κυβερνήσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην ενίσχυση της στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων και στην μείωση της ανισότητας εξέφρασε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία που έδωσε στον Καναδά.

Η Λαγκάρντ στην ομιλία της με τίτλο «Κάνοντας την παγκοσμιοποίηση να δουλεύει για όλους», υποστήριξε πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως δεν έχουν έλεγχο σε ένα σύστημα που κατά κάποιο τρόπο είναι εναντίον τους. «Η αυξανόμενη ανισότητα στον πλούτο, στο εισόδημα και στις ευκαιρίες σε πολλές χώρες, έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια, ειδικά στις βιομηχανικές χώρες» τόνισε.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε πως η παγκοσμιοποίηση, με το άνοιγμα του παγκόσμιου εμπορίου και την είσοδο χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία στην παγκόσμια οικονομία, είχε σοβαρές επιπτώσεις στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Το μέγεθος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ουσιαστικά διπλασιάστηκε, ασκώντας καθοδική πίεση στους μισθούς, ιδίως στους εργαζόμενους χαμηλής εξειδίκευσης στις αναπτυγμένες οικονομίας. Ορισμένες τοπικές αγορές εργασίας αντιμετώπισαν βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις από τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ