ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλος ο φάκελος των φορολογικών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Όλος ο φάκελος των φορολογικών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η υλοποίηση του σχεδιασμού για την έναρξη λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τα νομοσχέδια για τον ακατάσχετο λογαριασμό, την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα εξετασθούν στη συνάντηση που θα έχουν στις 12 το μεσημέρι οι θεσμοί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Μνημόνιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρέπει να έχει καταστεί πλήρως λειτουργική μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2017. Στη βάση αυτή οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διορίσουν το Διοικητικό Συμβούλιο που θα επιβλέπει τη διαδικασία συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να διαθέσουν πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει ο νέος φορέας, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Στη βάση αυτή θα πρέπει να διατεθεί επαρκής πίστωση που θα επιτρέψει τις προσλήψεις ικανού αριθμού προσωπικού το 2016 και 2017 για τη μείωση των κενών θέσεων σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πέραν του ζητήματος αυτούς, στη συνάντηση του «φορολογικού επιτελείου» με τους θεσμούς θα εξετασθεί το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και ειδικά το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επαγγελματιών που θα καταλήγουν οι εισπράξεις των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Η ελληνική πλευρά αρχικά ζητούσε να είναι 100% ακατάσχετος ο λογαριασμός, ενώ οι θεσμοί επέμεναν να είναι 80%. Πλέον η ελληνική πλευρά κατέρχεται με νέα πρόταση με σκοπό να πάρει την έγκριση των θεσμών και να ξεμπλοκάρει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Βάσει της πρότασης αυτής από το σύνολο του μηνιαίου τζίρου της επιχείρησης που θα εμφανίζεται στον επαγγελματικό λογαριασμό που θα έχει δηλώσει ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κατασχεθεί ένα ποσοστό επί των συνολικών οφειλών και όχι επί του συνολικού τζίρου. Για παράδειγμα, έστω μία επιχείρηση χρωστά στο Δημόσιο 100.000 ευρώ και την ίδια στιγμή έχει μηνιαία είσπραξη 20.000 ευρώ. Με την πρόταση των θεσμών το 80% των εισπράξεων θα ήταν ακατάσχετα, δηλαδή τα 16.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 4.000 θα μπορούσαν να κατασχεθούν.

Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την εφαρμογή σχεδίου δράσης για την προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, (τόσο μέσω τραπεζικών μεταφορών ποσών όσο και μέσω καρτών) και τη μείωση της χρήσης μετρητών.

Στο ίδιο πλαίσιο θα εξετασθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των αδήλωτων καταθέσεων, με έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών τόσο σε τραπεζικά ιδρύματα εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό και την εισαγωγή του προγράμματος εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων με κατάλληλες κυρώσεις, κίνητρα και διαδικασίες επαλήθευσης, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς και χωρίς οποιαδήποτε πρόβλεψη αμνήστευσης.

Στη συνάντηση με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ο κ. Πιτσιλής αναμένεται να ενημερώσει πως η ΓΓΔΕ έχει ήδη αποταθεί και ζητήσει από κράτη-μέλη της ΕΕ να παρέχουν πληροφορίες που αφορούν στην κυριότητα περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών και ειδικότερη ενημέρωση για φορολογικές δραστηριότητες Ελλήνων σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία και Κύπρο).

Τέλος, οι θεσμοί αναμένεται να ενημερωθούν για τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την επικέντρωση των φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό η ΓΓΔΕ και το ΣΔΟΕ έχουν ήδη καθορίσει διαδικασία βαθμολόγησης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων ανάλογα με την βαρύτητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ