ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις σε ειδικά μισθολόγια και κινητικότητα

Καθυστερήσεις σε ειδικά μισθολόγια και κινητικότητα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα απασχολήσουν τη σημερινή μεσημεριανή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ουσιαστικά στο επίκεντρο θα βρεθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι από τα 20 ειδικά μισθολόγια να φτάσουμε στα 8. Σε πολλούς δε κλάδους (όπως στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς και άλλες κατηγορίες) θα έχουμε ομογενοποιήσεις, για μείωση κόστους.

Στη βάση αυτή τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη φορολογία και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για τους ένστολους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα επαναπροσδιορίσει τα επιδόματα εκτός μισθού για όλους τους υπαλλήλους που καλύπτονται από τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο.

Οι κ.κ. Χουλιαράκης και Βερναδάκης αναμένεται να ενημερώσουν και για τα ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο Δημόσιο που θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα οποία θα πρέπει να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ.

Τέλος, στη συνάντηση με τους θεσμούς θα εξετασθεί το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο που θα προωθεί την χρήση των προσόντων και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017 και σύμφωνα με αυτό η τελική απόφαση για την κινητικότητα των εργαζομένων θα λαμβάνεται από την υπηρεσία πρόσληψης, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή πολιτικών κριτηρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ