ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Στίγκλιτς: Το ευρώ είναι αιτία πολλών κακών στην ευρωζώνη

Τζ. Στίγκλιτς: Το ευρώ είναι αιτία πολλών κακών στην ευρωζώνη
EUROKINISSI

Πολύ επικριτικός απέναντι στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική εμφανίζεται ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος θεωρεί ότι το ευρώ είναι κακής σύλληψης υπό την επιρροή της «νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας» και αιτία πολλών κακών στην ευρωζώνη, όπως η οικονομική στασιμότητα, η υψηλή ανεργία και η άνοδος της ακροδεξιάς.

«Όταν οι κανόνες είναι κακοί, πρέπει να τους αλλάξουμε, διαφορετικά κινούμαστε προς την καταστροφή», λέει ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και συνεχίζει:

«Με εσφαλμένα οικονομικά μοντέλα, έχουμε αναγκαστικά κακή διάγνωση και κακή θεραπευτική αγωγή. Μετά την εισαγωγή του ευρώ , οι οικονομολόγοι περίμεναν το πρώτο σοκ για να θέσουν σε δοκιμασία το νόμισμα. Έγινε το 2008 και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές».

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς επικρίνει τους κανόνες, κυρίως το ακλόνητο 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος «που έχει πέσει από τον ουρανό» και δεν βασίζεται «σε καμία οικονομική θεωρία».

Όπως τονίζει ο κ. Στίγκλιτς η αντίληψη που εξακολουθεί να κυριαρχεί στη γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα στο εσωτερικό του υπ. Οικονομικών ότι «η λιτότητα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία, απορρίπτεται σήμερα από τους περισσότερους οικονομολόγους και ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η λιτότητα απέτυχε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, στη συνέχεια στην Ασία και την Αργεντινή, «και τώρα και στην Ευρώπη!», όπως λέει.

«Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αντλήσει τα διδάγματα αυτού του παρελθόντος και αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος», αναφέρει και δηλώνει κατάπληκτος που σήμερα ακόμη στην Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις, όπως αυτή της Άγκελα Μέρκελ, που επιμένουν να απαιτούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής «ασύμβατες με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ευρωζώνη».

Για τον Στίγκλιτς, τα σφάλματα ανάγονται στις καταβολές του ευρώ. Οι Ευρωπαίοι «έβαλαν το κάρο μπροστά από τα βόδια» εισάγοντας το κοινό νόμισμα χωρίς τη δημιουργία των αναγκαίων για τη διαχείρισή του θεσμών.

Ακόμη χειρότερα, «το κοινό νόμισμα στέρησε από τα κράτη δύο μηχανισμούς προσαρμογής, τους πιο σημαντικούς: τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα επιτόκια. Οι χώρες είναι δεμένες χειροπόδαρα και δεν διαθέτουν περιθώρια ελιγμών παρά στη δημοσιονομική πολιτική. Το ίδιο ισχύει για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν πρέπει να επικεντρώνεται παρά στον πληθωρισμό», εξανίσταται ο Στίγκλιτς και ζητά να υπάρξει αντίδραση για να μην κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Το ευρώ είναι ίσως καλό για λίγους ανθρώπους και για τους τραπεζίτες, αλλά δεν είναι για τους κοινούς πολίτες. Η κοινωνία βρίσκεται σε στασιμότητα, δεν αναπτύσσεται, γεγονός που δίνει ώθηση στα κόμματα της άκρας αριστεράς», σημειώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ