ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 17 Οκτωβρίου θα ανοίξει ξανά το εργασιακό

Στις 17 Οκτωβρίου θα ανοίξει ξανά το εργασιακό
Ο υπουργός Eργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την άφιξή του στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμών, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στις 17 Οκτωβρίου θα ανοίξουν ξανά το φάκελο του εργασιακού ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Εξερχόμενος της συνάντησης με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για το εργασιακό ο κ. Κατρούγκαλο δήλωσε πως έγινε μία διερευνητική συζήτηση και επιβεβαιώθηκε πως η βάση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια βάση ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων, η οποία θα αποτελέσει πρόκριμα στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-θεσμών σε σχέση με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αναμένεται προς το τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΔΝΤ το οποίο πιέζει για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού σε επιχειρήσεις 100 έως 400 ατόμων, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ «εξακολουθούν να είναι ακραίες».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ