ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων της στερλίνας

Πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων της στερλίνας

Μπορεί η Τράπεζα της Αγγλίας να διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες αλλά το μήνυμα που έστειλε στις αγορές ήταν διαφορετικό.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής φέτος εάν η ανάπτυξη της χώρας δεχθεί πλήγμα από το Brexit, όπως και αναμένεται να γίνει.

Αμέσως μετά το Brexit, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ είχε ανακοινώσει μείωση επιτοκίων από το 0,50% στο 0,25%. Τώρα δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μείωση που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε στερλίνες κοντά στο 0,1%. Επίσης η τράπεζα προχωρά και στην εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης συνολικής αξίας 70 δισ. στερλινών (92 δισ. δολαρίων).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας, η ανάπτυξη στη Βρετανία αναμένεται να διαμορφωθεί το τρίτο τρίμηνο σε 0,2%-0,3%. Οικονομολόγοι όμως σημειώνουν, όπως αναφέρει η «Guardian», ότι η συνολική ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη το τρέχον και το επόμενο και τελευταίο τρίμηνο του 2016. Επίσης προειδοποιούν ότι μετά την απόφαση της χώρας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να σημειωθεί σημαντική μείωση των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές της εβδομάδας τα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας υποβάθμισαν τις προβλέψεις για το ποσό που θα δαπανηθεί για επενδύσεις αλλά και για τα ποσά που θα δαπανήσουν τα νοικοκυριά για την αγορά αγαθών.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ έχει ζητήσει αρκετές φορές από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση, λέγοντας ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη χρήση της νομισματικής πολιτικής. Οσον αφορά τις επόμενες αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, πολλά αναμένεται ότι θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα δοθούν τον Νοέμβριο για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΤτΑ θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου. Η τελευταία συνάντηση των μελών της ΤτΑ έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ