ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: Οι επενδυτές φοβούνται το τέλος της Μέρκελ

Die Welt: Οι επενδυτές φοβούνται το τέλος της Μέρκελ
REUTERS/Leonhard Foeger

Το ενδεχόμενο ενός τέλους στην εποχή Μέρκελ φοβίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Die Welt σημειώνοντας ότι πιθανή αποχώρηση της από την πολιτική σκηνή θα προκαλέσει πολιτική αβεβαιότητα και στην Ευρώπη.

Πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν θετική εναλλακτική λύση στην καγκελαρία μετά την ενδεχόμενη αποχώρηση της Άγγελα Μέρκελ, γράφει η Die Welt. Όπως αναφέρει πολιτική αναλύτρια της Citibank, η παγκόσμια ελίτ των επενδυτών θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία δεν απειλείται ούτε καν από την προοπτική ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ, αλλά από την αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία.

Η έντονη ανησυχία για την Γηραιά ήπειρο δεν οφείλεται μόνο στο Brexit και την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, αλλά στην πιθανή ρήξη μεταξύ του βαυαρού εταίρου της Μέρκελ, Χορστ Σιχόφερ και της καγκελαρίου.

Όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο φόβος που αναπτύσσεται αφορά το πιθανό τέλος στην εποχή Μέρκελ. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η καγκελάριος δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, χωρίς τη στήριξη του βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος θα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί μια νέα υποψηφιότητα για την καγκελάριο.

"Μια πιθανή αποχώρηση της Μέρκελ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η αντίδραση της αγοράς θα ήταν εξαιρετικά αρνητική", αναφέρει και ο Γιάκομπ Κίρκεργκαρντ ,αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Bloomberg.".

"Ο διάδοχος της Μέρκελ θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα μια πιο συντηρητική δημοσιονομική πολιτική και θα είναι άγνωστο αν η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ευρώπης θα επιστρέψει στο προσκήνιο", λέει ο Κίρκεργκαρντ. "Αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω αβεβαιότητα", προσθέτει.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη των επενδυτών, επισημαίνει,τέλος, η Die Welt.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ