ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ISI: «Γελοία η συνωμοσιολογία γύρω από την ΕΛΣΤΑΤ»

ISI: «Γελοία η συνωμοσιολογία γύρω από την ΕΛΣΤΑΤ»
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Παρέμβαση υπέρ του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου πραγματοποίησε σήμερα το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο (International Statistical Institute –ISI), ο παγκόσμιος επαγγελματικός φορέας των στατιστικών.

Σε ανακοίνωση του ISI που τιτλοφορείται «Πώς μπορεί η εργασία με τα υψηλότερα επαγγελματικά προσόντα και ηθικά πρότυπα να οδηγήσει σε ποινική δίωξη;» γίνεται αναφορά στη δημόσια παρέμβαση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν με την οποία κάλεσε τις ελληνικές αρχές αφενός να ανακαλέσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2010-2015 παραποιήθηκαν και αφετέρου να προστατέψουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο ξεκαθαρίζει πως με βάση τις επιστημονικές αξιολογήσεις που αναλαμβάνονται από τους στατιστικούς εμπειρογνώμονες της ΕΕ σε συνεχή βάση, οι στατιστικές που δημοσιεύτηκαν από το 2010 και μετά για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το ελληνικό χρέος ήταν συνεπείς τόσο με τα διεθνή, όσο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ήταν καλής ποιότητας.

«Αυτά τα στατιστικά στοιχεία, μαζί με τις συγκεκριμένες μεθόδους κατάρτισής τους, έχουν πλήρως επικυρωθεί από τη Eurostat από το Νοέμβριο του 2010 και για 12 συνεχόμενες εξαμηνιαίες αξιολογήσεις, και έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τις ελληνικές αρχές ως βάση για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη χορήγηση των σημαντικών δανείων που παρέχονται στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί μιας συνωμοσίας οποιουδήποτε τύπου φαίνονται γελοίοι στους διεθνείς παρατηρητές», τονίζει το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο.

Το ISI υπογραμμίζει πως οι αξιόπιστες επίσημες στατιστικές αποτελούν τη βάση για την ορθή λήψη αποφάσεων και μόνον τέτοια αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που πληρούν αυστηρά κριτήρια μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και το λαό της σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς θα παρέχουν καλύτερες μετρήσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα εμφυσήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αγορές, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο αναφέρει πως «ανησυχεί εξαιρετικά» για τις διώξεις του Ανδρέα Γεωργίου, της Αθανασίας Ξενάκη και του Κώστα Μελφέτα, στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ που όπως σημειώνει επιτέλεσαν την εργασία τους «με το μεγαλύτερο επαγγελματισμό», ακεραιότητα και τήρηση των διεθνών προτύπων στη βάση των Αρχών των Ηνωμένων Εθνών, ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις.

Κατά τον παγκόσμιο επαγγελματικό φορέας των στατιστικών «είναι αδιανόητο ότι μια τέτοια εργασία που έχει επαληθευθεί και εγκριθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινική δίωξη». Μάλιστα , το ISI υποστηρίζει ότι αντ 'αυτού, η εργασία των Γεωργίου, Ξενάκη και Μελφέτα θα πρέπει να επαινεθεί!

Καταλήγοντας το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο, επικαλούμενο την μακροπρόθεσμη ευημερία της Ελλάδας και των πολιτών της, προτρέπει εκ νέου τις ελληνικές Αρχές να θέσουν στο αρχείο (drop the case) την υπόθεση κατά των Γεωργίου, Ξενάκη και Μελφέτα, να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, να υιοθετήσουν και να τηρήσουν τις θεμελιώδεις αρχές των επίσημων στατιστικών του ΟΗΕ και να προστατέψουν όσους υποστηρίζουν τις αρχές αυτές και την επαγγελματική δεοντολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ