ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάρπαστα τα «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών

Ανάρπαστα τα «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών

Μαζικά προσέρχονται στην Ιταλία τα ξένα funds που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κόκκινα δάνεια των τραπεζών της.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Βενετία βρέθηκαν περισσότεροι από 200 τέτοιοι επενδυτές σε roadshow που διοργανώθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Διοργανωτής ήταν η Banca Ifis SpA, εταιρεία που έχει ήδη αγοράσει κόκκινα δάνεια ονομαστικής αξίας ύψους 420 εκατ. ευρώ, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχει ανεβάσει το ποσό αυτό στα 2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι η UniCredit πούλησε πριν από λίγες μόνο ημέρες κόκκινα δάνεια αξίας 570 εκατ. ευρώ. Η Banca Monte dei Paschi di Siena έχει ανακοινώσει ότι θέλει να πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 28 δισ. έναντι 9,2 δισ. ευρώ.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έκαναν κινήσεις για να αφαιρέσουν από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ιταλία ήταν από τις χώρες που είχε μείνει πίσω στην προσπάθεια αυτή, κάτι που όμως τώρα φαίνεται ότι αλλάζει.

Οι λόγοι για αυτή την αλλαγή είναι δύο. Από τη μια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει συνεχώς τις πιέσεις προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 360 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 25% του ΑΕΠ ολόκληρης της χώρας.

Από την άλλη, τα ίδια τα ξένα funds θεωρούν ότι τώρα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να κερδίσουν χρήματα από την αγορά τέτοιων δανείων. Σε αυτό, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays, έχει συμβάλει και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει σημαντικά οι αποδόσεις ομολόγων με μεγάλο ρίσκο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επενδυτές που προτιμούν τέτοιες τοποθετήσεις κοιτάζουν αλλού για να ικανοποιήσουν την όρεξη για κέρδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ