ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως φορολογείται η επιστροφή χρημάτων στις online συναλλαγές

Πως φορολογείται η επιστροφή χρημάτων στις online συναλλαγές

Οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση επιστροφής χρημάτων σε καταναλωτές μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, λόγω συναλλαγών με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις δίνει με εγκύκλιο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η πρακτική που ακούει στο όνομα «cashback», δηλαδή η επιστροφή χρημάτων στον χρήστη για κάθε ηλεκτρονική αγορά που πραγματοποιεί μέσω διαδικτύου κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Internet Advertising Bureau UK περισσότερο από το 10% των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων στη Βρετανία γίνεται μέσω ιστοτόπων που βασίζονται στο cashback ή/και στην προσφορά κουπονιών.

Στην Ελλάδα, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο επίσης κερδίζει σταδιακά τους καταναλωτές, αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρονται. Ενδεικτικά η υπηρεσία Pigogo δίνει επιστροφή χρημάτων σε όσους αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες από τα συνολικά 350 ηλεκτρονικά καταστήματα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα.

Τι διευκρινίζει η ΓΓΔΕ

Δεδομένου ότι η φορολογική μετήχηση των χρημάτων που επιστρέφονται έπρεπε να ξεκαθαρισθεί, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε απόφαση στην οποία σημειώνονται τα εξής:

«Έχουν τεθεί στην Υπηρεσία μας ερωτήματα που αφορούν στη φορολογική μεταχείριση χρηματικών ποσών που επιστρέφονται σε καταναλωτές – ιδιώτες από διαδικτυακές εφαρμογές (ιστοσελίδες επιστροφής χρημάτων – cashback websites). Μέσω των εφαρμογών αυτών χορηγείται έκπτωση, έστω πχ ποσοστό 2% της αξίας αγοράς του αγαθού, με την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν αγορές από συγκεκριμένα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά (online) καταστήματα με τα cashback websites.

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αναφέρεται στην εγκύκλιο «συνάγεται ότι, η επιστροφή χρημάτων (για λόγους προώθησης πωλήσεων προϊόντων), σε ιδιώτες καταναλωτές που είναι εγγεγραμμένοι – πιστοποιημένοι χρήστες μιας ιστοσελίδας, για κάθε αγορά που πραγματοποιούν από τα συνεργαζόμενα με την ιστοσελίδα αυτή διαδικτυακά (on line) καταστήματα, ως έκπτωση, δεν αποτελεί εισόδημα για τα φυσικά πρόσωπα, καθόσον αφενός μεν δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις κατονομαζόμενες κατηγορίες εισοδήματος του άρθρου 7, αφετέρου δεν φέρει τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος.

Τονίζεται όμως ότι, οι επιστροφές των χρηματικών ποσών αυτών, πρέπει να αφαιρούνται από το σύνολο των καταναλωτικών δαπανών που πραγματοποιούνται από φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε απαιτούμενο προσκομισθέν ποσό αποδείξεων, προκειμένου να μειώνεται ο φόρος εισοδήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ