ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εισαγγελία διαφθοράς το πόρισμα για την Attica Bank

Στην εισαγγελία διαφθοράς το πόρισμα για την Attica Bank
Φωτογραφία αρχείου από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Υποβλήθηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις μη σύννομες χορηγήσεις της Attica Bank την περίοδο 2012-2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το πόρισμα που κατατέθηκε είναι γραμμένο στα αγγλικά. Η μετάφρασή του θα δοθεί στην εισαγγελία το αργότερο έως την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας, στο πόρισμα περιγράφονται δεκάδες περιπτώσεις όπου η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής χορήγησε δάνεια χωρίς να πληρούνται τα πιστωτικά κριτήρια, δηλαδή χωρίς να έχουν δοθεί επαρκή ενέχυρα ή σε κάποιες περιπτώσεις καθόλου εξασφαλίσεις.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha έκανε το απόγευμα επίκληση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτοντας ότι οι εταιρείες του εργολάβου Καλογρίτσα έχουν λάβει συνολικά δάνεια 105 εκατ. ευρώ ως τέλος του 2015 από την Attica, με τα 50 εκατ. ευρώ να έχουν δοθεί με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού το πόρισμα της ΤτΕ αναφέρει πως συνολικά ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δάνεια ύψους 127, 6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αυτά από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα έλαβαν δάνεια 55 εκατ. ευρώ, το 2015 50 εκατ. ευρώ ενώ εντός του τρέχοντος έτους έχουν λάβει 22,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται μάλιστα πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του σταθμού λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηελοπτικών σταθμών οι εταιρείες Καλογρίτσα έλαβαν ποσό 15 εκατ. ευρώ.

Ο Alpha στο ρεπορτάζ του σημειώνει παράλληλα πως είχαν εγκριθεί δάνεια ακόμη 19 εκατ. ευρώ τα οποία όμως «πάγωσαν» μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εγκρίθηκε ο Πανταλάκης

Την ίδια στιγμή η ΤτΕ στέλνει σαφές μήνυμα στο ΤΣΜΕΔΕ –βασικό μέτοχο της Attica–, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων δεν κάνει αποδεκτή την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τότε θα τοποθετηθεί επίτροπος της ΤτΕ στην Τράπεζα Αττικής.

Η σκληρή αυτή προειδοποίηση ήρθε στη συνέχεια πληροφοριών που έφεραν τον Κώστα Μακέδο –εκπρόσωπο του ΤΣΜΕΔΕ και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος– να καταθέτει εναλλακτική πρόταση στην αυριανή γενική συνέλευση για το πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου.

Πριν από λίγο, πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της Attica αποφάσισε ομόφωνα να δεχτεί την τοποθέτηση του κ. Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ