ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή η γερμανική γραμμή για τις βρετανικές τράπεζες

Σκληρή η γερμανική γραμμή για τις βρετανικές τράπεζες
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schaeuble) και ο επικεφαλής της Bundesbank Γιένς Βάιντμαν συζητούν με μαθητές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 25η επέτειο του Γαλλογερμανικού Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Συμβουλίου (Franco-German Finance and Econοmic Council), την Τρίτη 7 Μαΐου 2013 στο Βερολίνο. Το Συμβούλιο ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό να διευρύνει τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και για να επεκτείνει το έδαφος για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Sean Gallup/Getty Images

Προειδοποίηση ότι οι τράπεζες οι οποίες έχουν ως έδρα τη Βρετανία μπορεί να χάσουν την πρόσβαση που έχουν στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η χώρα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά μετά την απόφαση για Brexit απηύθυνε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

Με τον τρόπο αυτόν ο ισχυρός άντρας της Μπούντεσμπανκ δείχνει ότι η Γερμανία θα κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Λονδίνο κατά τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις που θα έχει η Βρετανία με την ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Βάιντμαν, που είναι επίσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσέθεσε ακόμη ότι για να διατηρήσει τα επονομαζόμενα δικαιώματα διαβατηρίου, τα οποία επιτρέπουν στις τράπεζές της να πωλούν υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία θα πρέπει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (ΕΕΑ). Η ΕΕΑ είναι η ζώνη εμπορίου που περιλαμβάνει τις 28 χώρες της ΕΕ συν τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν. Οι τρεις αυτές χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ επειδή δέχονται τους κανονισμούς της και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών τους.

«Τα δικαιώματα διαβατηρίου συνδέονται με την ενιαία αγορά και θα πάψουν αυτομάτως να ισχύουν εάν η Βρετανία δεν είναι μέλος τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης» ανέφερε ο Βάιντμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Εάν χαθούν αυτά τα δικαιώματα διαβατηρίου, τότε ορισμένες τράπεζες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο και να μετακομίσουν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Βάιντμαν πάντως προσέθεσε ότι δεν αναμένει μαζική έξοδο εταιρειών από το Λονδίνο σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως είναι η Φρανκφούρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ