ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδοτώντας την «πράσινη» μετάβαση – Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Χρηματοδοτώντας την «πράσινη» μετάβαση – Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν διατεθεί περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 146.000 κατοικιών, ενώ σε περίπου 1 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για τα επτά προγράμματα που «τρέχουν» από την αρχή του 2025.

Παράλληλα, στις αρχές του Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Ο στόχος είναι η στήριξη περιφερειακών και τοπικών αρχών, επιχειρήσεων και οργανισμών που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.

Τα προγράμματα που «τρέχουν» από την αρχή του έτους είναι τα εξής:

1. «Εξοικονομώ 2025»

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.

Η συνολική επένδυση που χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ’ ελάχιστον 11.500 κατοικιών έως το 2025.

Η επένδυση περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ, πληγέντες Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων των σεισμόπληκτων της δημοτικής κοινότητας Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου), σεισμόπληκτους Αρκαλοχωρίου και Σάμου, οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά, τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων όσο και ειδικού προϋπολογισμού.

2. «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Το Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες ή/και με σύστημα αντλίας θερμότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Την επιδότηση αγοράς νέου ηλιακού́ θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας
  • Την επιδότηση αγοράς νέου συστήματος αντλίας θερμότητας θέρμανσης (συμπεριλαμβάνεται η εξωτερική μονάδα, fan coil, σωληνώσεις)
  • Την επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.)

Αντικείμενο του έργου είναι η χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων όλης της Επικράτειας, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε συνδυασμό με Φ/Β συστήματα όπου μόνο το σύστημα αποθήκευσης θα είναι επιλέξιμο προς επιχορήγηση.

Στόχοι του έργου είναι η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας.

3. «Προώθηση Ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης»

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης τουλάχιστον κατά 20% και των εκπομπών CO₂ κατά 20% ετησίως, μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας στα αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς και ενδεχόμενες συμπράξεις επιμέρους ΔΕΥΑ, ενώ το ποσοστό επιδότησης διαμορφώνεται στο 60% της καθαρής (χωρίς ΦΠΑ) αξίας των επιλέξιμων δαπανών.

4. «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων»

Το πρόγραμμα αφορά σε επιχορήγηση για ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων με ελάχιστο ενεργειακό στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την επένδυση καθώς και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τουλάχιστον κατά 30%.

Οι δύο ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν σωρευτικά, ενώ για το/α κτήριο/α ή την κτηριακή μονάδα που περιλαμβάνεναι στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να επιτυγχάνεται από την υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμιση της ενεργειακής του/ς κατηγορίας, βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον σε Β κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση.

Ποσοστό 10% του συνολικού προϋπολογισμού της Δράσης αφορά αποκλειστικά παραδοσιακά-διατηρητέα κτήρια.

5. «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών»

Με προϋπολογισμό 12,4 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα «Φοίβος» αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού αποθέματος, κυριότητας ή χρήσης των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας.

Για τα κτήρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 30%.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης: Δημοτικοί βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Σε καθεμία από αυτές τις αιτήσεις, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 75.000 ευρώ.

6. «Ενεργειακή αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων»

Με προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ, δικαιούχοι του προγράμματος «Αθηνά» είναι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, για παρεμβάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που στεγάζονται σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα δημοτικά κτήρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και δεν έχουν αναβαθμιστεί, έκτοτε, ενεργειακά.

Στο πλαίσιο αυτού, προβλέπονται παρεμβάσεις περιορισμού της ενεργειακής ζήτησης που συνδέεται με τη χρήση του κτηρίου.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την ενέργεια ΕΔΩ