ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 400% του ΑΕΠ η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Στο 400% του ΑΕΠ η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Στο 400% του ΑΕΠ ή στο 700 δισ. ευρώ ανήλθε το 2015 η συνολική δηλωθείσα αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Δεδομένου ότι τα 700 δισ. ευρώ δεν προκύπτουν, ούτε από τις εμπορικές, ούτε από τις αντικειμενικές αξίες, αλλά από τις δηλώσεις Ε9 των φορολογουμένων και τη συνολική αξία της δηλωθείσας ακίνητης περιουσίας όπως έχει υπολογιστεί για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ φυσικών και νομικών προσώπων, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το ποια είναι πραγματικά η αξία του συνόλου των ακινήτων στην Ελλάδα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συσταθεί βάση δεδομένων αξιών ακινήτων, κάτι που απασχολεί για περισσότερα από πέντε χρόνια το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ακόμη παραμένει ως εγχείρημα στα χαρτιά.

Προς το σκοπό αυτό έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών με έργο τη μελέτη όλων των στοιχείων που υπάρχουν σχετικά με τις αξίες των ακινήτων και την εύρεση τρόπου υλοποίησης και θεσμοθέτησης βάσης δεδομένων αξιών ακινήτων, καθώς και των πηγών από τις οποίες θα αναζητηθούν τα στοιχεία που θα την τροφοδοτούν, ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής και ανά τακτά διαστήματα ενημέρωσή της.

Η πολιτικός μηχανικός και εκτιμήτρια ακινήτων Μερίτα Πέτρου, MRICS, δήλωσε στο CNN Greece πως ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των ακινήτων πανελλαδικά θα είναι ένα σύνθετο έργο που θα απαιτήσει τη συλλογή στοιχείων από τις βάσεις των μηχανικών – εκτιμητών, των συμβολαιογραφών και των τραπεζών και το οποίο σε κάθε περίπτωση θα προϋποθέτει την τακτική ανανέωση της όποιας σχετικής βάσης δεδομένων, ώστε αυτή να μην απαξιωθεί σε βάθος χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ