ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιερά εξέταση» από ΔΝΤ για τα εργασιακά

«Ιερά εξέταση» από ΔΝΤ για τα εργασιακά
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τις θέσεις των παραγωγικών φορέων για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα εργασιακά θα πληροφορηθεί σήμερα κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, σε συναντήσεις που θα έχει με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αμερικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο της ΓΣΕΕ αναμένεται να αναφερθεί στην ισοπέδωση των αντοχών της κοινωνίας λόγω των μνημονιακών πολιτικών και να στηλιτεύσει τα επικείμενα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα κάνει δε εκτενή αναφορά στις θέσεις της Συνομοσπονδίας για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών απολύσεων, του νόμου για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την προκήρυξη απεργιών.

Η ΓΣΕΕ θα ξεκαθαρίσει πως περαιτέρω απορύθμιση δεν χωρά και θα υποστηρίξει πως και οι εργοδοτικοί φορείς το καταλαβαίνουν αυτό. Συγκεκριμένα θα τονίσει πως πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχει υποβαθμισθεί δραματικά, με τον κατώτατο μισθό να είναι αποκλειστικά στα χέρια της Κυβέρνησης και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας να μην μπορούν να παράσχουν ένα δίχτυ ισότητας και ασφάλειας λόγω της μη επέκτασής τους.

Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις η ΓΣΕΕ θα αναφέρει πως τα συγκριτικά στοιχεία από όλη την Ευρώπη, τα οποία έχει επιβεβαιώσει με εκθέσεις του το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αλλά και η αξιολόγηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών, έχουν καταδείξει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.

Στην ίδια βάση η ΓΣΕΕ θα αναφερθεί στο συνταγματικό δικαίωμα του εργαζόμενου στην απεργία, αλλά και στο ότι ο υφιστάμενος συνδικαλιστικός νόμος ειδικά για την απεργία θέτει πολλές και αυστηρότατες προϋποθέσεις για την κήρυξή της.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ από την πλευρά τους αναμένεται να εστιάσουν στην ανάγκη μέσα από τις όποιες παρεμβάσεις στα εργασιακά να προφυλαχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Εκπεφρασμένη θέση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών είναι πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις στα εργασιακά δεν μπορούν από μόνες τους να λύσουν το πρόβλημα της απασχόλησης ή της ανάπτυξης. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο προέχει να εκλογικευθεί το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων εφαρμόζοντας όσα επιτάσσουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας για τη διαιτησία, αλλά και να διατηρηθεί το ενισχυμένο κύρος στις συμβάσεις που συμφωνούνται στο επίπεδο της επιχείρησης.

Ο ΣΕΒ πάντως είναι πιο κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την επανεξέταση των προνομίων που έχουν δοθεί στους συνδικαλιστές (άδειες, μισθοδοσία, εύρος προστασίας), αλλά και τις διαδικασίες κήρυξης απεργίας.

Κάπου ενδιάμεσα θα κινηθούν οι θέσεις που θα παρουσιάσει η ΕΣΕΕ στο κλιμάκιο του ΔΝΤ. Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρήσεων πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός του, χωρίς να αμφισβητηθούν βασικά κεκτημένα της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων.

Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η ΕΣΕΕ θεωρεί πως έχει μικρή σημασία στην Ελλάδα, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω. Πάντως είναι δεκτική στο να δεχθεί την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ