ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

H Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά έστειλε ισχυρό σήμα ότι μπορεί να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ως το τέλος του έτους. Η απόφαση για την διατήρηση των επιτοκίων πέρασε με 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, η Fed σημειώνει πως τους τελευταίους μήνες η οικονομική δραστηριότητα έχει επιταχυνθεί και η αγορά εργασίας έχει σημειώσει ουσιαστικά κέρδη.

«Η υπόθεση για μια αύξηση στα επιτόκια έχει ενισχυθεί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται επίσης ότι η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων αποφάσισε ενάντια σε μια αύξηση «για την ώρα».

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,25 με 0,5% από το Δεκέμβριο, όταν προχώρησε στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού μετά από μια περίπου δεκαετία.

Παρά τον δισταγμό της να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, η Fed περιέγραψε με αισιοδοξία την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας υπογραμμίζοντας τα επιχειρήματά της ότι η υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων ενισχύεται.

Οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται πλέον λιγότερο ανήσυχοι για τουςκινδύνους στο οικονομικό outlook, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε επικείμενη αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πορεία του έτους οι αξιωματούχοι της Fed υπογράμμιζαν τους κινδύνους που έθεταν στην αμερικανική οικονομία μια σειρά από παγκόσμιες εξελίξεις, όπως η απόφαση για Brexit και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Μετά την σημερινή συνάντησή όμως η Fed μίλησε για "σχεδόνισορροπημένους" κινδύνους, γεγονός που σημαίνει πως η οικονομία έχει εξίσου καλές πιθανότητες να υπερβεί τις εκτιμήσεις της Fed ή να υπολείπεται αυτών.

H αξιολόγηση κινδύνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα – κριτήριο στην απόφαση της Fed. Όπερ σημαίνει πως όταν η Τράπεζα διαπιστώνει αυξημένους κινδύνους στην οικονομία, δεν προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Νοεμβρίου, μια μόλις εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ