ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα τα πούμε στο Συνέδριο», λέει ο Τσακαλώτος για την ήττα στη διαπραγμάτευση

«Θα τα πούμε στο Συνέδριο», λέει ο Τσακαλώτος για την ήττα στη διαπραγμάτευση

Έναν μικρό απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την ελληνική οικονομία και την διαπραγμάτευση, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θα κάνουμε απολογισμό για τα καλά και για τα κακά, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπέστη «ήττα» στη διαπραγμάτευση του 2015, επισημαίνοντας ότι: «ιστορικά η Αριστερά πάντα πήγαινε καλά όταν άρχιζε ο οικονομικός κύκλος να ανεβαίνει».

«Στο συνέδριό μας θα αναλύσουμε τα πάντα. Και την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τι κάναμε σωστά – για παράδειγμα θεωρώ επιτυχία τις 100 δόσεις και τον ανθρωπισμό στις φυλακές. Τα πράγματα που δεν πήγαν καλά ήταν η ήττα στη διαπραγμάτευση».

«Εμείς τον Οκτώβριο θα κάνουμε απολογισμό για όλα και θα τον παρουσιάσουμε. Ελπίζω να κάνετε και εσείς το ίδιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού ως «μέρος του συμβιβασμού των εκλογών του Σεπτεμβρίου» κινούμενος στην γραμμή που είχε χαράξει νωρίτερα ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς που μίλησε περι «αναγνωρισμένης ήττας» και όχι του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη που έκανε λόγο για «νίκη».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αντιπολίτευση να μην υιοθετεί – όπως είπε – δημοσιεύματα περί κατάρρευσης ή αποτυχίας της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

«Είναι λάθος να λέτε ότι καταρρέει η κυβέρνηση και δεν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και υποστήριξε ότι «ιστορικά η Αριστερά πάντα πήγαινε καλά όταν άρχιζε ο οικονομικός κύκλος να ανεβαίνει. Ο κόσμος όταν βρίσκεται στον κατήφορο φοβάται και ενισχύονται τα συντηρητικά ένστικτα. Μόνο η Αριστερά μπορεί να προστατέψει τον Δημόσιο χώρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ