ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ σπάνε τον «ασφαλιστικό κουμπαρά»;

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ σπάνε τον «ασφαλιστικό κουμπαρά»;
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι θα ζητήσουν επιπλέον χρηματοδότηση από τον «ασφαλιστικό κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) προκειμένου να καλύψουν μέρος των ελλειμμάτων τους.

Παρά την καλή πορεία των εσόδων του, το έλλειμμα στο ΙΚΑ, που αναμένεται να αποτελέσει και τον κορμό τού υπό σύσταση Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εκτιμάται, σύμφωνα με την «Καθημερινή» ότι θα ανέλθει στα 2,099 δισ. ευρώ, δηλαδή 40 εκατομμύρια περισσότερα από την αρχική πρόβλεψη.

Για να καλυφθεί αυτό και να πληρωθούν στην ώρα τους οι συντάξεις, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει περιορισμένες δυνατότητες. Πρώτον, την κήρυξη παύσης πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (π.χ. ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑ ή ΟΑΕΔ), δεύτερον, την πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τρίτον, τη χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ΙΚΑ θα κάνει χρήση και των τριών εργαλείων, ώστε οι συντάξεις να καταβληθούν χωρίς πρόβλημα τους τελευταίους μήνες του 2016. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, μάλιστα, εκτιμούν πως ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της διοίκησης είναι η περαιτέρω μετάθεση του χρόνου έκδοσης οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, προκειμένου να λάβουν σύνταξη οι τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι που βρίσκονται έως και για 3 χρόνια σε αναμονή.

Και αυτό παρότι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, έως τον Ιούλιο του 2016 το ΙΚΑ είχε λάβει το 63,6% των συνολικά 2,217 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος, ήτοι 1,410 δισ. ευρώ έναντι 1,643 δισ. ευρώ που είχε λάβει το ίδιο διάστημα, ένα χρόνο πριν. Αλλά και η πορεία των εσόδων του Ταμείου, για το 7μηνο, δείχνουν μικρή αύξηση της τάξεως του 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή» και τον Αύγουστο κατέγραψαν περιορισμένη αύξηση.

IKA-ETAM: Δεν θα γίνει εσωτερικός δανεισμός για την καταβολή των συντάξεων

Το ΙΚΑ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σημειώνοντας ότι δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοινώνει ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Τέλος, σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω ειδικό λογαριασμό. Τονίζεται δε ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο, λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

Αίτηση από τον ΟΑΕΕ για επιχορήγηση από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ;

Και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα χρέη του έναντι του Ταμείου ανέρχονται σε 11 δις. Ευρώ, και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ