ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχωρεί με ανακοινώσεις από την Αθήνα το ΔΝΤ

Αποχωρεί με ανακοινώσεις από την Αθήνα το ΔΝΤ
H επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου IMF

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος του χρέους της Ελλάδος, με παράλληλη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, θα αναφέρεται ανακοίνωση που θα εκδοθεί σήμερα από το ΔΝΤ και θα περιγράφει τα προκαταρκτικά πορίσματα του προσωπικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι επαφές του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα για την κατάρτιση της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του. Ήδη η Ντέλια Βελκουλέσκου συναντήθηκε νωρίς το πρωί με το Γιάννη Στουρνάρα και ακολούθησε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Με βάση τα προκαταρκτικά πορίσματα της αποστολής, το προσωπικό του ΔΝΤ και η επικεφαλής του κλιμακίου Ντέλια Βελκουλέσκου θα ετοιμάσουν την έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για συζήτηση και λήψη απόφασης.

Η κατάρτιση της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο και η δημοσιοποίηση της αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου, περίοδο που -υπό κανονικές συνθήκες- θα ολοκληρώνεται και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς.

Το κλιμάκιο του Ταμείου αποχωρώντας από την Ελλάδα θα εκδώσει μια ανακοίνωση (Concluding Statement) 1.000 περίπου λέξεων στην οποία θα αναφέρεται συνοπτικά στις διαπιστώσεις του σχετικώς με την ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το τραπεζικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις και το ελληνικό χρέος. Στην εν λόγω ανακοίνωση θα εμπεριέχονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ελλάδος την τριετία 2015,2016 και 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το ΔΝΤ θα διαπιστώνει πως οι υφεσιακές πιέσεις στην ελληνική οικονομία υποχωρούν, ωστόσο θα υπογραμμίζει πως υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται και με το περιβάλλον που επικρατεί στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit.

Το ΔΝΤ θα αναφέρεται στην ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού 2016, εστιάζοντας στο ότι η δημοσιονομική δαπάνη έχει περιοριστεί σημαντικά μέχρι στιγμής φέτος, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για την είσπραξη των εσόδων ειδικά εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί βραδύτερη της αναμενόμενης. Ειδική αναφορά θα κάνει στο ασφαλιστικό, για το οποίο θα ζητά επαγρύπνηση, αναφέροντας πως μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις (Νόμος Κατρούγκαλου) δεν θα πρέπει να αποκλείονται και νέες αλλαγές, δεδομένων των πιέσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ακόμη, το Ταμείο θα σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως η υλοποίηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων για σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία για να τεθεί αυτό σε βιώσιμα επίπεδα. Μάλιστα το ΔΝΤ θα επαναλαμβάνει την ανάγκη για περιορισμό τους ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, εκτιμώντας πως ο στόχος για πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ δεν αντιστοιχεί στις δυνατότητες της αποδυναμωμένης ελληνικής οικονομίας.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αναφέρει πως συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα θα τονίζει πως οι τράπεζες παραμένουν σε μεταβατική κατάσταση και πως οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να ενθαρρύνουν μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συνολικά του εταιρικού χρέους.

Η ανακοίνωση θα σημειώνει ακόμη πως η πρόοδος της Ελλάδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη για να τονωθεί η ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Στη βάση αυτή το Ταμείο θα ζητά αλλαγές στα εργασιακά, εστιάζοντας στις ομαδικές απολύσεις, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο που διέπει την προκήρυξη απεργιών.

Τέλος, η αποστολή του ΔΝΤ θα ευχαριστεί τις ελληνικές αρχές και τους άλλους συνομιλητές της (παραγωγικούς φορείς, τραπεζικές διοικήσεις , κ.α..) για την εποικοδομητική δέσμευση και τη συνεργασία τους. να σημειωθεί πως στις συναντήσεις των κλιμακίων του Ταμείου με κυβερνητικούς αξιωματούχους και παραγωγικούς φορείς μετείχε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο οποίος θα συντάξει και εκείνος σημείωμα – σχόλιο για την έκθεση του Ταμείου και τον τρόπο που καταρτίσθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ