ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» ξανά το Μεσοπρόθεσμο

Στον «πάγο»  ξανά το Μεσοπρόθεσμο

Στον «πάγο» βάζει εκ νέου η κυβέρνηση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 -2020, η κατάθεση του οποίου εκκρεμεί ήδη για πολλούς μήνες.

Αν και το Μεσοπρόθεσμο αναμενόταν να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή παράλληλα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, δηλαδή στις 3 Οκτωβρίου, τελικά αυτό δεν θα γίνει.

Παρά το ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατήρτισαν το Μεσοπρόθεσμο σε περισσότερες από δύο παραλλαγές, η κυβέρνηση μετά από τις διαβουλεύσεις που είχε με τους Θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες επέλεξε να μην το καταθέσει στη Βουλή.

Κατά κάποιους αυτό έγινε διότι παραμένει ανοικτό το θέμα της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για το 2017 με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ. Το γεγονός πως δεν έχει εξασφαλισθεί επακριβώς το πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, καθιστά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής ελλιπές.

Κατά κάποιους άλλους το οικονομικό επιτελείο καθυστέρει την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου, έως ότου το ΔΝΤ συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην οποία αναμένεται να λαμβάνει ως παραδοχή πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι μικρότερα του 3,5% για τα έτη μετά το 2018.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου να συντάξουν το Μεσοπρόθεσμο με την παραδοχή πως τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2019 και 2020 θα ανέλθουν στο 3,5%, εγκαταλείποντας την κυβερνητική θέση για πλεονάσματα 2% τα εν λόγω έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ