ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας – Όλα τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας – Όλα τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση
Eurokinissi

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν πάρει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, φέτος να πάρουν».

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 θα είναι δύο ταχυτήτων. Ανάλογα με τον κυβισμό και ανάλογα με τους ρύπους. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεκαετίας και άνω με μικρή πλέον εμπορική αξία που επιβαρύνονται δυσανάλογα με αποτέλεσμα πολλοί απ αυτούς να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Πέρσι πλήρωσαν λιγότερα όσοι είχαν μικρομεσαία αυτοκίνητα πριν από το 1999 και μεγάλου κυβισμού μεταξύ 2000 και 2005. Αυξημένα ήταν τα τέλη για όσους είχαν οχήματα μεσαίου κυβισμού από το 2006 και μετά, ενώ επιβαρύνθηκαν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων τελευταίας τεχνολογίας.

Σε ότι αφορά τα νέα τέλη εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση από 5 έως 40% στα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2006 και σύνδεση με τους ρύπους για όσα κυκλοφόρησαν από 2007 και μετά.

Αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο τα ΙΧ που εκπέμπουν πάνω από 120 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα θα επιβαρυνθούν από περίπου 10 έως 150 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό μένει αν θα επανεξεταστούν με βάση την εμπορική αξία των αυτοκινήτων ο φόρος πολυτελείας και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα αναρτηθούν στο Τaxis στα μέσα Νοεμβρίου για να πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ