ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο

Πανάκριβες τσάντες, ξενοδοχεία πολλών αστέρων και φιέστες σε νυχτερινά κέντρα.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο (2004- 2007), που δικάζεται για πρώτη φορά στην Ισπανία, καλείται να απαντήσει για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες του όταν ήταν τραπεζίτης.

Ο Ράτο και 65 υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Caja Madrid και στη συνέχεια της Bankia κάθονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων για υπεξαίρεση χρημάτων. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι ρύθμισαν προσωπικές τους δαπάνες με "κρυφές" κάρτες visa, τις οποίες είχαν στη διάθεσή τους για την ψυχαγωγία τους χωρίς τίποτε να αιτιολογούν ούτε να δηλώνουν στην εφορία. Η δίκη αφορά την υπεξαίρεση 12 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2003 και 2012.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράτο είχε διατηρήσει το 2010 "το διεφθαρμένο σύστημα" που είχε καθιερώσει ο προκάτοχός του στη διοίκηση της Caja Madrid, ο Μιγκέλ Μπλέζα. Μετά το αναπαρήγαγε στη Bankia, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 από τη συγχώνευση της Caja Madrid με έξι άλλα ταμιευτήρια.

Ο 67χρονος παραμένει ο διασημότερος μεταξύ των εναγομένων: υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004, και στη συνέχεια επικεφαλής του ΔΝΤ μέχρι το 2007.

Η καταστροφική του σταδιοδρομία ως τραπεζίτης στην Ισπανία δεν διήρκησε παρά δύο χρόνια, από το 2010 έως το 2012, αλλά κατέληξε να προκαλέσει το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας.

Η δικαιοσύνη θεωρεί ότι ο Ράτο έδρασε με δόλιο τρόπο για αυτό διώκεται για οικονομική απάτη, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του.

Με την "κρυφή κάρτα" του ο Ράτο φαίνεται ότι δαπάνησε 99.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Η εισαγγελία ζητεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι χρόνων και πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ