ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταλαιπωρία στο Taxisnet λόγω συγκεντρωτικών

Ταλαιπωρία στο Taxisnet λόγω συγκεντρωτικών

Τέσσερις ημέρες πριν λήξει η ημερομηνία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών (ΜΥΦ) 2015 χιλιάδες λογιστές και φορολογούμενοι υποβάλλουν μαζικά τις καταστάσεις με αποτέλεσμα το Taxisnet να καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, από σήμερα το πρωί δεν είναι εφικτή η υποβολή των σχετικών αρχείων, αφού η εφαρμογή ανά συγκριμένα – μεγάλα – διαστήματα δεν λειτουργεί και βγάζει μηνύματα σφαλμάτων (error). Οι λογιστές – φοροτέχνες έχουν φθάσει στα όρια τους, καθώς η τηλεφωνική εξυπηρέτηση που παρέχει η ΓΓΔΕ είναι «δυσπρόσιτη», δεδομένου ότι για να βγάλουν γραμμή εξυπηρέτησης στην καλύτερη των περιπτώσεων «τρώνε» ένα δεκάλεπτο.

Η ταλαιπωρία αυτή θα επαναληφθεί και στις αρχές του 2017. Με το νέο καθεστώς από το επόμενο έτος οι καταστάσεις αυτές θα υποβάλλονται πλέον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος, στο οποίο αφορούν. Τροποποιητική δε δήλωση για τη διόρθωση αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του επόμενου έτους.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως με τη νέα διαδικασία θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, που οδήγησε σε πλείστες όσες παρατάσεις του χρόνου υποβολής των καταστάσεων αυτών και τελικά στην ετήσια υποβολή τους για τα ημερολογιακά έτη 2014 και 2015.

Τέλος, στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν πως θα διασφαλισθεί ότι ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων δεν θα απέχει πολύ από τη λήξη του έτους, στο οποίο αφορούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ